Uskoro će biti moguće hakovati mozak?


Na bezbednosnoj konferenciji Enigma koja se protekle nedelje održala u San Franciscu bilo je govora o temi koja je prilično aktuelna u svetu računaestva – korisničkim interfejsima koja povezuju mozak i računar, tzv. BCI iliti brain-connected interface. Na ovakvom jednom projektu, radi i Facebook i nada se da će ljudi uskoro moći samo mislima da upravljaju elektronskim uređajima.

Naučnica Tamara Bonaci na spomenutoj konferenciji je predstavila svoj eksperiment u kojem se ispitanicima daje da igraju neki jednostavnu igru, za vreme koje im se prikazuju subliminalne poruke, a BCI potom prati reakciju mozga na iste.

Tako dobijene snimke podsvesnih reakcija mogu mnogo otkriti o osobi, njezinim stavovima, religijskom opredeljenju, političkim preferencijama i slično, a sve bez da je ispitanik svestan kakve sve informacije o sebi odaje.

Zbog toga, smatra ova naučnica, "hakovanje" mozga na ovaj način moglo bi biti sasvim izvedivo. Iako nema dokaza da je iko pokušao na ovaj način da izvlači podatke ili "prisluškuje" najintimnije ljudske misli, veruje se da razni VR naglavni setovi i ostali nosivi uređaji mogu poslužiti u te svrhe.

Uz korišćenje posebnih senzora oni bi mogli snimati elektroencefalografske signale i neuronske reakcije na razne slike, stvarajući tako psihološki profil korisnika – bez njegovog znanja, što, moramo priznati, zvuči prilično zabrinjavajuće.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.