Facebook počeo da označava lažne vesti


Borba protiv lažnih vesti na Facebook-u je jedna od najaktualnijih tema trenutno, kad se govori o snazi medija i njihovom uticaju na ljude. Facebook je još pre nekoliko meseci krenuo u aktivnu kampanju za umanjivanje značaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, umanjujući njihov značaj i uklanjajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan.

Sada, pak, uvode novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vest kao lažnu, ili sumnjivu aktivnost primete posebni Facebook-ovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti. U slučaju da stručnjaci barem dve takve partnerske organizacije potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feedu, pojaviti i upozorenje "Disputed by …".

Kao što vidimo, Facebook neće direktno vesti proglašavati lažnima, već će navesti da su one "osporene" od strane uglednih analitičara. Neki od njih su Snopes, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče sa Interneta, te Politifact, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.

Označavanje osporenih vesti za sada je dostupno samo u nekim zemljama, ali očekuje se da će ga uskoro moći videti svi korisnici Facebook-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.