WikiLeaks: CIA godinama hakuje Mac računare i iPhone


Nedavno se podigla velika bura kada se saznalo da nas CIA špijunira kroz različite uređaje, čak i kad su isključeni. U međuvremenu je WikiLeaks objavio novu tranšu dokumenata koji se tiču Apple-ovih proizvoda, konkretno iPhone-a i Mac računara.

Najnoviji paket Vault 7 dokumenata nosi naziv "Dark Matter", koji datiraju sedam godina unazad. Dakle radi se o alatima koje je CIA u Apple-ovim proizvodima koristila u prošlosti, što može značiti da je Apple u međuvremenu zakrpio rupe.

S druge strane, vidljivo je da CIA (i druge američke agencije) konstantno rade na protivzakonitom špijuniranju, ne samo svojih, već svih ljudi koji koriste ove proizvode, tako da o tehnologijama koje sada koriste, ne znamo praktično ništa.

Tako je, primera radi, alat Sonic Screwdriver poslužio za inficiranje MacBook računara putem USB ili Thunderbolt porta, a koristio se kad je CIA imala fizički pristup konkretnom uređaju. Za one koje nisu imali, intervenisali su u sam firmware, čime se uspešno zaobiđene sve metode njihove naknadne detekcije. Ovo implicira da je CIA svoje ljude infiltrirala u sam Apple, koji su predano radili na probijanju bezbednosnih rupa.

Drugi zanimljivi detalj odnosi se na iPhone, odnosno alat zvan "Beacon". Specifičnost ovog špijunskog alata je mogućnost instalacije pre nego što uređaj dođe do kupca, znači već u samim Apple-ovim odajama, a verovatno i u kineskim fabrikama.

Iz Apple-a poručuju da su njihovi najnoviji proizvodi otporni na napade, odnosno da u njih nije moguće prodreti na ovaj način. U svojoj izjavi navode da su bezbednosne rupe za iPhone 3G bile zakrpljene 2009. godine, dakle kad je uređaj predstavljen, a za Mac računare 2013. godine.

Koliko god Apple štitio svoj ugled, teško je poverovati da su sada svi njegovi proizvodi sigurni, s obzirom da ni oni sami u to doba očito nisu znali da im je CIA ubacila svoje agente.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.