Hakeri objavili detalje o NSA-inim špijunskim alatima


Hakerska grupa Shadow Brokers prošlog decembra je objavila da je u posedu niza sofisticiranih špijunskih alata koji mogu da posluže za cyber napade i prisluškivanja, te exploite kojima se može prodreti kroz mnoge bezbednosne firewall-ove. Te podatke su, na nepoznat način pribavljene iz cyber odeljenja agencije NSA, prvo ponudili na prodaju, a kasnije stavili i na svojevrsnu internet  aukciju, a sada ih pak – daju besplatno.

Razočarani trenutnom političkom situacijom u SAD-u, a posebno Donaldom Trumpom kojeg su ranije podržavali, hakeri grupe Shadow Brokers odlučili su da izađu u javnost sa svojim najjačim adutom. Dokumente za koje je potvrđeno da su vlasništvo NSA postavili su na GitHub i javno objavili lozinku kojom ih možete dekriptovati (ako vas baš zanima, lozinka glasi CrDj”(;Va.*NdlnzB9M?@K2)#>deB7mN).

Svoj su potez objasnili u podužem visoko ispolitizovanom tekstu na Medium-u, u čije detalje sada nećemo ulaziti. Ono što je bitno jest da je s više strana potvrđeno kako se radi o legitimnim dokumentima NSA, te da je njihovu verodostojnost potvrdio i čovek koji mnogo zna o curenju tajnih podataka – Edward Snowden. On smatra i da je objavljeni materijal dovoljno opsežan da bi NSA lakoćom morala da može da utvrdi izvor odakle je isti procureo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.