Pronađene opasne reklame u Skype aplikaciji


Više korisnika usluge Skype je izrazilo zabrinutost što se u aplikaciji pojavljuju reklame koje, u slučaju pristupa, vode do zlonamernog sadržaja.

Vesti o ovom propustu prvi su se put pojavile na društvenoj mreži Reddit i u njima se navodi kako se na početnoj stranici aplikacije Skype pojavljuje lažna, zlonamerna reklama koja korisniku savetuje preuzimanje nadogradnje za Flash aplikaciju.

Prema navedenome, pristupom se na reklamu pokreće preuzimanje HTML aplikacije koja izgledom liči kao da je legitimna, ali koja, nakon pokretanja, preuzima zlonamerni sadržaj koji šifrira podatke na računaru i traži otkupninu za dešifrovanje.

Korisnik koji je pretnju primetio nije pokrenuo aplikaciju već je analizirao zlonamerni sadržaj i rezultate analize postavio na Reddit.

Reklama koja je korisnicima savetovala preuzimanje lažne Flash nadogradnje namenjena je računarima sa Windows operativnim sistemom. Antivirusni programi nisu mogli otkriti pretnju zbog načina na koji se sadržaj preuzimao, a domen na kome se sadržaj nalazio više nije dostupan što onemogućava tačno utvrđivanje vrste zonamernog sadržaja, iako se s velikom sigurnošću može reći kako je najverovatnije reč o ransomware tipu malvera.

Pretnje ovoga tipa nisu novost te se ovu pretnju može promatrati kao nastavak nedavne ransomware Locky kampanje upravo zbog sličnosti u načinu širenja zlonamernog sadržaja.

Nije poznato koliko je različitih domena korišćeno u ovoj kampanji, ali može se pretpostaviti kako su korišćeni domeni registrovani te obrisani u kratkom roku kako bi se sprečila identifikacija napadača te onemogućio rad bezbednosnih stručnjaka na otklanjanju pretnje.

Ova pretnja nije prva zabeležena pretnja putem reklama ugrađenih u aplikaciju Skype. 2015. godine portal Threadpost izvestio je kako su primećene zlonamerne reklame u aplikaciji Skype, a slične su pretnje zabeležene i u 2016. godini.

Microsoft se, za sada, još uvek nije službeno oglasio o navedenoj pretnji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.