EU kaznila Facebook zbog davanja lažnih podataka


Kada je 2014. godine Facebook preuzimao WhatsApp, morao je da traži odobrenje evropskih regulatora, jer ga je pripajanje ogromne korisničke baze lako moglo staviti u monopolistički položaj. Tada su iz Facebook-a izvestili Evropsku uniju da velik broj korisnika WhatsApp-a neće utiecati na snagu Facebook-a jer oni nemaju mogućnost automatski spojiti baze korisnika jedne i druge usluge.

Otprilike dve godine nakon što je EU dala odobrenje za pripajanje WhatsApp-a Facebook-u, kompanija je lansirala uslugu koja se oslanja upravo na spajanje korisničkih profila s jedne i druge mreže. WhatsApp je tada počeo da sa Facebook-om deliti podatke o korisnicima, njihove telefonske brojeve i kontakte.

Zbog toga je pokrenuta istraga, a juče je objavljena i presuda – Facebook je dužan da plati kaznu u visini od 110 miliona evra zbog davanja lažnih informacija.

Iz kompanije kažu da greška nije bila učinjena namerno, te kako smatraju da je ovom kaznom to pitanje zatvoreno. Ovo je već treća kazna Facebook-u u Evropskoj uniji u nešto više od nedelju dana. Podsetimo, prošle nedelje Italija im je odredila kaznu od 3 miliona evra zbog nedozvoljenog deljenja podataka između WhatsApp-a i Facebook-a, a nedugo zatim Francuska ih je kaznila sa 150.000 evra zbog nepoštivanja privatnosti korisnika i odavanja njihovih podataka oglašivačima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Ne znam dal ste primetili ali na sliku gore imate ne-pročitena obaveštenja. tri za fejzbuk tri za vacap. Pozdrav


  2. Анониман kaže,

    Valja lo bi da pročita te notifikacije


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.