Facebook nastavlja borbu protiv clickbait smeća


Facebook je još pre nekoliko godina počeo da smanjuje vidljivost vesti koje najavljuju tzv. clickbait naslovi. Fraze poput "nećete verovati…", "…i onda se dogodilo ovo" i slične ova društvena mreža, barem na engleskom jeziku, automatski prepoznaje i smanjuje njihov broj prikazivanja u korisničkom News Feed-u. Čak i izvori koji kontinuirano objavljuju zavaravajuće, preterano senzacionalističke ili jednostavno "spamerske" naslove bivaju kažnjeni i njihove se objave prikazuju ređe.

Sada, pak, Facebook uvodi još ponešto novosti u algoritme koji razvrstavaju normalne naslove od clickbaita. Kao prvo, uvodi se filtriranje na novou objave, a ne na nivou domena ili stranice, tako da će "kazne" dobijati samo loši naslovi a ne nužno i ostale objave njihovih autora. Novi sistem biće u stanju da prepozna radi li se o naslovu koji preteruje u senzacionalizmu ili namerno uskraćuje bitne informacije.

I treće, nama možda najvažnije, Facebook će svoje clickbait filtere početi da testira i na drugim jezicima. Nije poznato na kojima, te hoće li među njima, i kada, biti i srpski – ali jedno je sigurno – clickbait filteri nam zaista trebaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.