Google predstavio Lens - sistem veštačke inteligencije


Juče je Google započeo svoj I/O event na kojem se najpre pohvalio kako je u svetu trenutno aktivno dve milijarde Android uređaja, što je zaista impresivna brojka. Ne samo zbog Android-a kao takvog, već zbog činjenice što i korisnici starih "običnih" telefona u slabije razvijenim zemljama, polako počinju koristiti pametne telefone.

Što se konkretnih proizvoda tiče, jedan od zanimljivijih je svakako Google Lens. Ovaj sistem koristi veštačku inteligenciju kako bi kroz kameru uređaja prepoznao svet oko sebe. Primera radi, ako kroz kameru svog smartfona gledate neki objekt, Google Lens bi trebao da ga prepozna i o njemu ponuditi adekvatne informacije, od čega će mu od presudne koristi biti vaša trenutna lokacija. Isto tako, Google Asistent će na temelju prikupljenih informacija iz više aplikacija moći da izvršava dodatne radnje.

Pored toga, iz Google-a najavljuju da će Lens na temelju okolnih informacija moći da prevede ono što Google prevodilac nije mogao. Primera radi, s japanskog će moći da prevede naziv hrane ukoliko u kadru uoči bilo kakvu dodatnu informaciju, poput uličnog znaka.

Primena ove tehnologije puno je šira. Još jedan primer je povezivanje uređaja na WiFi. Biće ga dovoljno samo usmeriti prema podacima o korisničkom imenu i šifri, a Lens će za vas odraditi ostatak posla.

U Google-u navode da će zahvaljujući veštaćkoj inteligenciji Lens konstantno učiti, i na temelju prikupljenih informacija sam sebe unaprediti.

Lens će se najpre pojaviti u Google Fotografijama i Asistentu, a kasnije će ga biti moguće korsititi i u drugim aplikacijama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.