Velika phishing kampanja se proširila Gmail-om


Google je izdao hitno saopštenje vezano za najnoviju opasnost koja preti brojnim korisnicima Gmail-a. Naime, vrlo brzo se prekjuče proširila maliciozna phishing kampanja koja se zamaskirala u link na Google Docs dokument. Brojni korisnici su u svoje Gmail inboxe primili poruku koja izgleda kao da vodi na spomenuti dokument, a klikanjem na lažni link napadač automatski ostvaruje dva cilja – dobija pristup korisnikovom Gmail-u, i phishing poruku prosleđuje svim njegovim kontaktima.

Prevara je bila vrlo dobro zakamuflirana pa je uspela da navede brojne korisnike na klikanje na opasni link. Iz Google-a su odmah reagovali i upozorili korisnike da ne otvaraju slične poruke.

Takođe, ukinuli su korisničke naloge s kojih se napad proširio, a tim stručnjaka već radi na onesposobljavanju ove, kao i sličnih budućih pretnji. Ovaj napad je, prema njihovim rečima, zaustavljen unutar sat vremena, a ukupno je njime bilo pogođeno tek oko 0,1% korisnika Gmail-a – dakle njih oko milion.

Google i dalje radi na rešenju koje bi blokiralo sve slične pokušaje u budućnosti. Do tada, ne otvarajte sumnjive (ili bolje rečeno, nikakve) linkove na Google Docs čak i kada dolaze od vama poznatih ljudi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.