Želite u SAD? Za vizu moraćete da prijavite i svoje profile na društvenim mrežama


Vlasti SAD-a odlučile su da pooštre proces dobijanja vize za posetu njihovoj zemlji, a kako se u viznom režimu za turiste i dalje nalazi Srbija, ova vest mogla sa bude zanimljiva svima koji planiraju da uskoro putuju "preko bare".

Naime, tražioci viza za SAD, za koje lokalne ambasade procene da je to potrebno, od sada će biti suočeni s nešto rigoroznijim procesom provere. Kada neko od nadležnih proceni da je potrebno dodatno proučiti identitet i "ispravnost" tražioca vize, daće mu na ispunjavanje mnogo opsežniji upitnik. U njemu se, pored uobičajenih pitanja, nalazi i nekolicina njih vezanih uz online život.

Za dobijanje vize će, tako, neki morati dati na uvid i svoje naloge na društvenim mrežama – i to sva korisnička imena koja su koristili tokom poslednjih pet godina na bilo kojoj od društvenih mreža ili srodnih aplikacija. Isto tako, tražiće se i brojevi telefona te sve e-mail adrese kojima su se služili u zadnjih pet godina.

Dodatno, biće potrebno ispuniti i detalje o svim putovanjima, adresama stanovanja te zaposlenju u zadnjih čak petnaest godina. Novi formular već je moguće pronaći na Internetu. Trumpova administracija pojašnjava da je reč o meri koja bi trebala da garantuje bolju bezbednost i olakša borbu protiv terorizma, dok kritičari smatraju da će dodatne provere odvratiti brojne turiste i studente od putovanja u SAD.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.