Australija zakonom zabranjuje piratske stranice


Australijske vlasti su još krajem prošle godine najavile da bi mogle da zatraže od davalaca internet usluga u toj zemlji da potpuno blokiraju pristup svim web stranicama koje ilegalno distribuiraju sadržaj zaštićen autorskim pravima ili torrente kojima se do takvog sadržaja dolazi. Rečeno – učinjeno. Kao rezultat tužbe koju su zbog kršenja autorskih prava podigli kablovska televizija Foxtel i medijska kompanija Village Roadshow, sud je presudio da je blokiranje piratskih stranica sasvim opravdano.

Ovih dana je istu presudu potvrdio i viši Federalni sud, pa će ona u narednih 15 dana stupiti na snagu. Kroz najviše dve nedelje, dakle, australijski ISP-ovi će morati da blokiraju ukupno 59 stranica i 127 domena koje služe za distribuciju piratskih filmova, serija i muzike – kao što su EZTV, Limetorrents, MegaShare i slične.

Graham Burke, predsednik organizacije za zaštitu autorskih prava Creative Content Australia, kaže: "Ovo je istorijski trenutak za Australiju jer će blokirati 95% kriminalnog saobraćaja na Internetu. Biće teže i mnogo riskantnije piratizovati sadržaje".

Njegova organizacija je dodatno upozorila pirate koji bi mogli nastaviti sa ilegalnim preuzimanjem sadržaja da će protiv svakog od njih podići tužbu na sudu i zahtevati odštetu. "To je krađa koja šteti svakome ko stvara kvalitetan kreativni sadržaj", rekao je Burke, inače i potpredsednik kompanije Village Roadshow, koja je i pokrenula celu ovu hajku na pirate.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.