Svaki četvrti korisnik Interneta u svetu koristi VPN


Nedavno objavljeno istraživanje kuće GlobalWebIndex bavi se navikama korišćenja VPN-a (virtualnih privatnih mreža zaštićenih enkripcijom) kod internet  korisnika u svetu, kao i razlozima zbog kojih ljudi u različitim delovima sveta pribegavaju takvim rešenjima. Podaci prikupljeni istraživanjem pokazuju kako je svaki četvrti internet korisnik u svetu u poslednjih mesec dana barem jednom uključio VPN kada je pristupao Internetu.

Najviše se razne VPN usluge koriste na računarima, a nakon njih slede telefoni, pa tableti. Od svih korisnika VPN-a, tri četvrtine njih ovakve programe pali najmanje jednom nedeljno, dok oni koji VPN imaju na telefonu svakodnevno ga koriste u 42% slučajeva.

Najčešće se VPN rešenja koriste u regionu Azija-Pacifik (30% korisnika), a slede je Južna Amerika (23%), te Bliski Istok i Afrika (19%). Kad je reč o Europi i SAD-u, tamo za VPN-om poseže 17% korisnika. Vodeće države po upotrebi VPN-a su i one kod kojih je prisutna oštrija cenzura internet sadržaja, poput Indonezije, Indije, Turske, Kine, Saudijske Arabije, Malezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada ih se upita za razloge korišćenja VPN-a, korisnici u različitim regionima daju sasvim drugačije odgovore. U evropskim i azijskim zemljama najčešće se VPN-ovi koriste kako bi se moglo pristupiti inače nedostupnim medijskim sadržajima. U zemljama u kojima su takvi sadržaji široko dostupni (poput SAD-a, Nemačke ili Kanade) osnovni razlog korišćenja je VPN-a zaštita privatnosti i osiguravanje anonimnosti kod surfovanja webom, dok u Rusiji korisnici kažu kako tome pribegavaju da bi mogli preuzimati sadržaje sa torrenta i ostalih tamo zabranjenih stranica.

Korisnici VPN-a nisu pirati

Zanimljivo, velika većina VPN korisnika kaže da putem njega najčešće gleda neki oblik video sadržaja (TV ili streaming usluge), a čak 77% onih koji aktivno koriste VPN nisu pirati – već su aktivni pretplatnici na digitalne sadržaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.