Broj stranica zaštićenih HTTPS-om u porastu


Oktobar je "mesec podizanja svesti o cyber bezbednosti", pa su u Google-u odlučili malo da informišu javnost o svojem napretku na tom polju. Njihov browser Chrome je početna tačka za ulaz na web velikom broju korisnika u svetu, a isto tako im služi i kao prva linija obrane od malwarea, phisinga i ostalih internet napasti. Naravno, Google-ovci su pritom istaknuli i kako je upravo njihov browser najbezbedniji na tržištu.

Ali, ostavimo li po strani subjektivno hvalisanje, Chrome zaista prednjači u nekim načinima zaštite. Pre svega, tu se misli na blokiranje Flash-a i NPAPI pluginova, kao i označavanja "običnih" HTTP web stranica nebezbednima. Ovim poslednjim korisnike, ali i vlasnike webova koji još nisu prešli na HTTPS protokol pokušavaju da osveste o potrebi korišćenja istog, pogotovo na stranicama koje zahtevaju unos korisničkih podataka.

Statistika govori, pak, kako na tom polju postoji napredak. Od svih internet stranica u svetu koje se posete putem Chrome-a na Android-u, njih 64% zaštićeno je HTTPS-om. Na Windows-u se taj udeo popeo na 66%, dok je na Mac-u i ChromeOS-u zavidnih 75%. Samo u poslednjih godinu dana na svim ovim platformama zabeležen je porast od oko 20 postotnih poena – i to u gotovo svim delovima sveta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.