Recenzija: Honor 9


Honor 8 je prošle godine bio odličan telefon, ali je u mnogo stvari kaskao za Huawei-jem P9. Ove godine, Honor 9 je ravnopravni konkurent Huawei P10 modelu, a u nekim segmentima je čak i napredniji.

Honor 9 donosi sjajan dizajn i kvalitet izrade, uz zaista dobre performanse i dobru kameru. Da li se radi o best buy ponudi saznajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,15″ LTPS, 1920 x 1080, 428 ppi
- SoC: HiSilicon Kirin 960
- CPU: 4x Cortex-A73 2,4 GHz + 4x Cortex-A53 1,8 GHz
- RAM: 4/6 GB
- Interna memorija: 64/128 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje; WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, BDS, Bluetooth 4.2, IR, NFC, USB Type-C, LTE Cat.12
- Kamera: 20 MP + 12 MP, 4K video, dvotonski LED blic
- Prednja kamera: 8 MP; f/2.0, 1080p
- Baterija: 3200 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat, EMUI 5.1

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Izvanredne performanse
- Dobre mogućnosti kamere
- Odličan odnos uloženo-dobijeno

Minus
- Nije vodootporan
- Ekstremno klizav

Dizajn i kućište

Za Honor 9 se može bez problema reći da je jedan od najlepših telefona danas. Iako ne prati novi stil gde su ekrani maksimalno razvučeni preko cele prednje strane, mora se priznati da je dizajn izuzetno lep, štaviše, iznenađujuće dobar za brend Honor, koji je Huawei-jev jeftiniji brat. Baš zbog te dosta niže cene očekivalo se da dizajn i kvalitet izrade ne budu na najvišem nivou, ali Honor nas je pozitivno iznenadio.

Naš test model stigao je u glečer-sivoj boji, dok smo na globalnom predstavljanju (koje je bilo održano i u Beogradu) videli safirno plavi model koji izgleda još lepše. Sivi model nije standardno siv kao što je to kod Samsung modela koji iskreno ne izgledaju baš lepo. Na sivoj boji ovog modela svetlost se odlično prelama, tako da telefon često kao kameleon primi boju okruženja. Slučnu stvar videli smo kod HTC U11, gde siva često vuče na svetlo plavu.



Uređaj je izrađen od stakla sa metalnim okvirom. To nije nikakva novost, ali moramo da priznamo da se ovde radi o jednom od najkvalitetnije izrađenih telefona koji ostavlja savršeni premium osećaj u ruci. Tome dosta doprinosi kompaktost koja olakšava rukovanje, ali moramo istaći i veliku klizavost uređaja, možda najveću na današnjim telefonima. Razlog najviše leži u skroz ravnoj staklenoj zadnjoj strani. Dakle, nemamo kameru ili bilo šta što bi štrčalo i pravilo neki kakav-takav otpor. Na stolu ili nekoj ravnoj površini dovoljno je da ga samo malo odgurnete da "poleti". Zato savetujemo da odmah uzmete neku zaštitnu maskicu.

Ne treba ni spominjati količinu otisaka prstiju na poleđini, na sivom modelu i nije toliko izražena koliko na nekom tamnijem, recimo plavom.

Na prednjoj strani nalazi se 5,15-inčni LTPS LCD ekran koji zauzima 70% površine. Iznad njega se nalaze selfie kamera, senzori i zvučnik u kojem je, kao i na Honor-u 8, skrivena LED lampica za obaveštenja. Umesto virtuelnih tipki za navigaciju koje kradu dragocenu površinu na ekranu, sad imamo tri kapacitivne tipke. Leva i desna su obeležene lampicama (tačkicama), što je dobro rešenje jer ako im zamenite funkcije u podešavanjima, ne gubi se smisao. Osvetljenje može da traje 5 sekundi ili sve vreme dok je ekran uključen. U sredini je Home tipka koja na prvi pogled samo izgleda kao da je fizička jer je fizički obeležena. Ona ujedno služi kao čitač otisaka prstiju koji je izuzetno brz i precizan.



Leva strana uređaja sadrži ulaz za kartice, gornja infracrveni senzor i sekundarni mikrofon, desna fizičke tipke za regulaciju glasnoće i uključivanje, a donja 3,5-mm jack za slušalice, USB Type-C priključak zvučnik za multimediju i mikrofon. Poleđina otkriva dve kamere, dvotonski LED blic i laser za automatsko fokusiranje.

Gledajući dizajn i kvalitet izrade, Honor-u 9 je zaista teško naći manu. Klizavost je je definitivno jedna, ali verovatno će većina kupaca uzeti neku maskicu i na taj način rešiti. Druga mana bila bi nedostatak vodootpornosti. To bi jedan flagship svakako morao da ima, ali ako pogledamo druge Huawei modele, shvatićemo da za početak ni oni to nemaju.

Ekran

Honor 9 se u poređenju sa Honor-om 8 malo smanjio. Tako je ekran sa 5,2 inča spušten na 5,15 inča. To je jako retka veličina koju smo mogli da vidimo na Xiaomi Mi 5 i Mi 6 modelima. Ekran je izrađen u LTPS tehnici, ima Full HD rezoluciju koja dovodi do visokih 428 piksela po inču.

Vidljivost na dnevnom svetlu je odlična, nećete imati problema ni tokom najsunčanijih dana. Ovo možemo zahvaliti i posebnom režimu rada koji povećava čitljivost na dnevnom svetlu. Ekran ima odličan kontrast i verovatno najbolji prikaz crne boje (ako zanemarimo AMOLED ekrane).

Posebno nam se svidela vidljivost koja je odlična čak i u najmanjim uglovima i najčudnijim pozama držanja telefona. Prikaz boja je dosta realan, a u podešavanjima možete izabrati da li želite toplije ili hladnije tonove.

Hardver i performanse

Ako tražite izuzetno jak hardver, Honor 9 vas neće razočarati. Radi se o gotovo identičnim specifikacijama kao kod Huawei P10. Za početak tu je isti Hisilicon Kirin 960 procesor sa četiri Cortex-A73 jezgra takta 2,4 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra takta 1,8 GHz tu kombinaciji Mali-G71 MP8 GPU-om. Ovaj procesor možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragon-om 820, odnosno 821.

Zahvaljujući jakom procesoru, aplikacije se otvaraju izuzetno brzo, nema sporog učitavanja web stranica (naravno, ako je internet veza brza) i uopšteno je Honor 9 jedan od najbržih smartphonea sa Android OS-om. Sve zahtevne 3D igrice odlično rade, što je i bilo očekivano.

Huawei P10 dolazi sa 32 GB, dok ovde imamo čak 64 GB interne memorije u početnom modelu, a postoji i verzija sa 128 GB. Količina RAM-a je 4 GB, odnosno 6 GB u modelu sa 128 GB interne memorije (koji i nije dostupan na našem tržištu). Testni primerak bio je upravo 64 GB/4 GB i nijedne memorije nije zafalilo. 4 GB RAM-a standardno je i više nego dovoljno za neometani multitasking, dok slobodnih skoro 50 GB biće dovoljno za mnogo fotografija, ako se uzme u obzir da prosečna ima oko 5 MB.

Čitač otisaka prstiju je jedan od najpreciznijih i najbržih koje smo imali prilike da testiramo. Da stvar bude još bolja, otisak se ne zabeleži samo prilikom inicijalnog očitavanja nego se celo vreme ažurira i nakon nekog vremena je praktično nemoguće da ga ne očita iz prvog pokušaja, čak ni kad je prst malo mokar.

Zvučnik za multimediju je vrlo glasan, ali je tužno što nije stereo. Honor 9 donosi Histen 3D efekte koji donose vrlo dobra poboljšanja zvuka, ali isključivo preko slušalica. Moramo priznati da se sa kvalitetnim slušalicama itekako čuje poboljšanje koje se primjenjuje na sve aplikacije koje reprodukuju zvuk, ne samo na osnovnu za muziku.

Povezivanje

Svi tipovi povezivanja rade odlično kao što je i očekivano. Sa WiFi-jem i mobilnim internetom nije bilo nikakvih problema, a od ostalih načina bežičnog povezivanja imamo infrared i NFC. Infrared dolazi uz poznatu aplikaciju Smart Controller, koja vam omogućava kontrolu raznih uređaja.

Žičano se Honor 9 spaja putem USB Type-C kabla, ali samo pri USB 2.0 brzinama.

Nostalgičari će možda žaliti zato što ovaj uređaj ne poseduje FM radio, ali zato ima i više nego dovoljno memorije za muziku.

Softver i interfejs

Kao i uvek, Huawei Android presvuče svojom EMUI nadogradnjom interfejsa, koja ovde dolazi u verziji 5.1. U poređenju sa stock Android-om, EMUI je jedan od najizmenjenijih Android interfejsa.

Već smo navikli na Magazine Unlock koji će nam svaki put servirati drugačiju pozadinsku sliku na zaključanom ekranu, a povalčenjem prsta na gore otvara se meni sa 5 prečica i raznim kontrolama. Ukoliko koristite čitač otisaka prstiju za otključavanje uređaja, zaključani ekran se preskače.

EMUI nudi dva stila početnog ekrana, standardno sa svim aplikacijama na početnim ekranima i onaj sa posebnim menijem aplikacija, što se zapravo u svetu Android-a smatra standardnim interfejsom. Ujedno je i jedan od retkih interfejsa koji rade i u horizontalnoj orijentaciji. Raspored ikona može biti 4x4 ili 4x5, a one koje podržavaju funkcije će prikazivati broj obaveštenja. Njihov izgled se menja kroz neku od niza dostupnih tema, a ujedno je moguće i prilagoditi temu po sopstvenom ukusu.

Kao što smo ranije naveli, kapacitivnim tipkama se može menjati funkcija. Zavisno od toga kako više volite, postavićete tipke za povratak i nedavno otvorene aplikacije, a moguća je i opcija gde jedan dodir tipke Home služi za korak nazad, duži dodir vas vraća na početni ekran, a klizanjem u levo ili u desno otvarate nedavne aplikacije. Aplikacija Google se u ovom slučaju pokreće povlačenjem prsta od desnog donjeg ugla ekrana prema gore.

Ne sviđa nam se količina bloatware igrica i aplikacija koju dobijamo uz telefon, tako da će vam to oduzeti malo vremena dok obrišete. Uređaj će vam brojati korake na zakljačanom ekranu od prvog uključivanja, ali ćete sve moći da detaljnije pogledate tek kada podesite Health aplikaciju.

Sistem dolazi sa dve tastature, SwiftKey i Gboard, a kao i uvek, sami ćete odabrati koja vam je bolja.

Kamera

Kao što smo već videli, Huawei P10 dolazi sa jednim monokromatskim senzorom rezolucije 20 MP i RGB senzorom rezolucije 12 MP, ali sa oznakom Leica. Ovde nema Leica sočiva, a isto tako nema ni optičke stabilizacije kamere u boji. Jedna od zadataka monokromatske kamere je da, kao i na Honor-u 8, ulovi što više svetla i stopi se sa RGB kamerom te kao rezultat daje 20 MP fotografije u boji sa boljim kontrastom i više detalja. Na ovaj način je mali otvor blende od f/2,2 podnošljiviji. Ne morate nužno da koristite ovaj način snimanja, standardnima se smatraju 12 MP fotografije u boji ili pak 20 MP crno-bele.

Interfejs kamere je malo izmenjen u odnosu na P10, bogat je opcijama, ali bi voleli da je malo bolje organizovan. Sa leve strane su tipke za prebacivanje sa prednje na zadnju kameru, pokretnu sliku, portret, široku blendu i blic, a sa desne tipka za prebacivanje na video snimanje, okidač i prečac za kameru. Klizanjem s leva na desno se pristupa meniju sa načinima snimanja. Njihov raspored možete menjati, ali nijedan ne možete dodati kao prečica u glavni interfejs.



Pokretna slika (Live Photo) nastaje malo pre pritiska na okidač, a dolazi kao video u trajanju od tri sekunde čija se reprodukcija započinje držanjem prsta dok je fotografija prikazana na ekranu. Kad prebacite na portretni način snimanja, dobijete mogućnost zumiranja koje je, srećom, optičko. Za razliku od nekih uređaja sa dvostrukim optičkim zoomom gde ne možete odabrati zoom manji od 2x, ovde imate i precizni klizač. Osim toga, nudi se i filter za ulepšavanje.

Što se tiče kvaliteta, snimljene kolor fotografije su odlične. Količina detalja je iznad proseka, boje su žive, a opet precizne i dinamički kontrast je izvrstan. Sa HDR-om nećete postići puno bolje rezultate, što zapravo i nije potrebno. Crno-bele fotografije, osim što im nedostaje boje, su takođe izvrsne, s time da puno bolje savladaju kontrastne scene, pogotovo u prikazu senki. Ne smemo zaboraviti ni da dolaze u većoj rezoluciji od onih koje su snimljene isključivo kamerom u boji. Noćne pate od gubitka detalja i blage zamućenosti, ali ne toliko da bi ozbiljno ugrozile finalne rezultate.

Video se snima najviše u 4K rezoluciji, ali za to koristi HEVC codec koji nije uvek podržan od strane velikog broja playera. Full HD snimci su odlični tokom dana, dok su noću prosečni. Primetan je nedostatak optičke stabilizacije, a brzina fokusiranja malo zaostaje za drugim top modelima. Iz nekog čudnog razloga, dešava se da u nekim trenucima zvuk i slika nisu najbolje ujednačeni na snimku, odnosno da pokret malo kasni za zvukom.

Prednja kamera pravi solidne selfije u 8 MP rezoluciji sa relativno dobrim f/2.0 otvorom blende. Dnevni snimci su odlični, dok bi noćni mogli da budu malo bolji, ali biće i više nego dobri za deljenje na društvenim mrežama.



Baterija

Situacija sa baterijama na telefonima se u zadnje vreme dosta popravila, pa tako sve češće vidimo baterije od 3.000 mAh i više. Honor 9 dolazi sa baterijom kapaciteta čak 3200 mAh, koja u kombinaciji sa štedljivim procesorom postiže sjajne rezultate.

Zahtevni korisnici koji vole da surfuju i dopisuju se, ne ustručavaju se da satima gledaju YouTube i igraju igrice biće i više nego zadovoljni. Pojačanom upotrebom svakog dana završili smo sa nekih 30% kapaciteta, dok se sa prosečnim korišćenjem može završiti i na 45 do 50%. Bez problema možete da izvučete 5-6 sati uključenog ekrana.

Honor 9 je jedan od retkih uređaja koji vam omogućavaju da smanjite rezoluciju ekrana kako biste produžili autonomiju, naravno, uz standarnu uštedu energije putem kontrole sinhronizacije, obaveštenja itd. Brzo punjenje je podržano, ali isključivo ako koristite Huawei punjač, a odlično je što ga odmah dobijate u prodajnom paketu. Za oko pola sata, u stanju je da napuni bateriju do 40% kapaciteta.

Utisak

Ako tražite odličan ovogodišnji flagship, a pritom ne želite da potrošite mnogo novca, Honor 9 je odličan izbor. Ovom telefonu je, bez preterivanja, jako teško naći neke mane. Nekim korisnicima će biti preterano klizav, ali se to lako reši, nije vodootporan i nema stereo zvučnike. U pitanju su sitnice koje sigurno neće biti deal-breakeri.

Honor 9 ima vrhunski dizajn i kvalitet izrade, što jasno govori da ima premium kućište. Tu je izuzetno jak hardver, procesor iz Huawei-jeve sopstvene radionice sa i više nego dovoljno RAM-a (4 GB) i interne memorije (64 GB), koja je još dodatno proširiva. Performanse su sjajne, softver nudi dosta trikova, baterija je iznad proseka. Kamere će bez imalo sumnje zadovoljiti sve prosečne korisnike, ali i one zahtevnije. Treba napomenuti i da je Dual Sim, što znači da možete da ga koristite kako za posao, tako i kao privatni telefon.



Huawei je ovde napravio izuzetno dobar uređaj. Ne možemo reći da je najbolji uređaj na tržištu jer to očigledno nije, ali možemo da kažemo da nudi najviše za cenu. Dakle, pravi best buy uređaj koji je odlično izbalansiran i zadovoljiće ogroman broj korisnika.

Cena od oko 450 za varijantu sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije je malo više od polovine cene drugih flagship smartfona koji, ruku na srce, nisu toliko bolji.

Uređaj na test ustupio: Honor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Vrhunski telefon, pravi best buy. Dosta je tražen, pokušavam da ga kupim već nedelju dana i nema ga nigde.


  2. Đuro kaže,

    Huawei generalno ima problem sa kvalitetom video snimaka. Katastrofalna oštrina i autofokus.


  3. @Đuro
    Nije baš katastrofalno, ali nije ni sjajno. Okej je onima koji nisu nešto preterano zahtevni :)


  4. Анониман kaže,

    Izgleda bolje nego P10 a jeftiniji je


  5. pedja kaže,

    odlican telefon, kupio sam ga bas pre neki dan i odusevio sam se


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.