Ruski hakeri uspeli da ukradu podatke od NSA


Američka opsednutost ruskim hakerima dobija nove razloge za dizanje panike u redovima obaveštajnih agencija SAD-a. Washington Post i WSJ objavili su priču o tome kako su ruski hakeri, sponzorisani naravno od strane države, uspeli još 2015. godine da ukradu poverljive podatke od agencije NSA (National Security Agency).

Događaj se zbio kada je jedan zaposleni NSA-jevog odeljenja za cyber bezbednost (Tailored Access Operations odeljenje sa vrhunskim hakerima) poverljive podatke poneo kući i skladištio ih na svoje privatni računar. Isti je zaposleni kasnije otpušten, ali podaci su dospeli u pogrešne ruke.

Iako nije reč o ogromnim bazama podataka kao u nekim ranijim slučajevima, podaci su bili izuzetno bitni i poverljivi. Radilo se, prema nekim izvorima, o informacijama o hakovanjima računarskih mreža stranih agencija, te o zaštiti od cyber napada unutar obaveštajnih struktura SAD-a. Stručnjaci su ovu krađu podataka nazvali jednim od najopasnijih bezbednosnih incidenata do sada.

Neki izvori potvrdili su i da je hakovani zaposleni na privatnom računaru imao neko od bezbednosnih rešenja ruske kompanije Kaspersky, te da je upravo ono iskorišćeno kao vektor napada. Iz Kaspersky Laba najoštrije su demantovali ove navode.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.