Autobuse u Londonu će pokretati - kafa


Naftna kompanija Shell odlučila je da iskoristi otpad koji moderni gradovi svakodnevno proizvode u ogromnim količinama kako bi iz njega izradila bio gorivo. To nije ništa novo u svetu energetike, ali vrsta otpada koji će se uskoro početi koristiti u Londonu jeste. Shell je, naime, u saradnji sa kompanijom Bio-Bean uspeo da proizvede bio-gorivo iz otpada koji nastaje pripremom najpopularnijeg toplog napitka na svetu – kafe.

Samo u Londonu godišnje se proizvede oko 200.000 tona ovakvog otpada. Stanovnici i posetioci Londona, naime, dnevno popiju čak 20 miliona šoljica kafe. Kada bi se sav talog mljevenih zrna nastao tim putem reciklirao u gorivo, bilo bi to dovoljno za pokretanje trećine celokupnog londonskog javnog prevoza. Shell i Bio-Bean za sada koriste tek mali deo otpadne kafe prikupljene iz kafića i fabrika instant kafe, a do sada su proizveli dovoljno goriva za pokretanje jednog autobusa kroz godinu dana.

Ali, njihovi proizvodni kapaciteti su mnogo veći. Trenutno mogu da prerade oko 50.000 toma otpadne kafe godišnje. Napomenimo i da ekstrakt dobijen na ovaj način čini oko 20% konačne količine proizvedenog goriva, a drugih 80% otpada na klasični biodizel.

Ova se tehnologija izvrsno uklapa u planove Londona da već sledeće godine sve manje gradske autobuse učine ekološkima (bez emisije štetnih plinova), te da do 2050. godine ceo javni prevoz u tom gradu pređe na sistem sa nula emisija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.