Dileri droge koriste bitcoin bankomate za pranje novca


Svima nam je poznato da kriptovalute poput bitcona postoje samo u digitalnim novčanicima u virtuelnom svetu pa ih je stoga jako teško pratiti. Veruje se da su nastale za potrebe ilegalne trgovine na internetu, pa su u ranim počecima služile prvenstveno za kupoprodaju piratskog softvera i zabranjene robe.

Mada su u današnje vreme kriptovalute potpuno legitimno (i legalno) sredstvo plaćanja i trgovanja (osim u onim državama koje ih još uvek ne prihvataju), britanska policija je objavila da su sada ponovno omiljene u kriminalnom miljeu. Prema rezultatima istrage, uočeno je da dileri droge i gangsteri koriste bitcoin bankomate za pranje prljavog novca.

Bitcoin bankomati koji se nalaze na 93 lokacije u Londonu i drugim gradovima, omogućavaju svakome kupovinu bitcoina za novac, a kriptovalute se potom širom sveta mogu menjati za pravi novac, kao i trošiti na "dark webu" za kupovinu ilegalne robe poput droge i oružija.

Verovatno je zbog toga prihvaćen u svetu organiziranog kriminala jer su kriminalci shvatili da su bitcoin bankomati izvrsno sredstvo da se brzo rešavaju velikih količina prljavog novca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.