Procureli podaci korisnika AI.type tastature


Portal ZDNet objavio je prilog o bezbednosnom propustu koji se tiče jedne od popularnijih tastatura za mobilne uređaje AI.type. Kompanija koja stoji iza aplikacije koja je dostupna u verzijama za Android i iOS uređaje navodno je na svojim serverima čuvala osetljive podatke oko 31 milion korisnika aplikacije bez ikakve zaštite, u obliku čistog teksta.

Reč je o ukupno oko 577 GB podataka kao što su imena i prezimena korisnika, njihove adrese elektronske pošte, njihova lokacija (s preciznošću na nivou zemlje i grada u kojem se nalaze).

Kod nekih korisnika bili su prisutni i podaci kao što su IMEI brojevi mobilnih uređaja, ime korišćenog telekomunikacionog operatera, telefonski brojevi kontakata, IP adrese korisnika, profilne slike, podaci o korisničkim Google nalozima, datum rođenja i pol korisnika.

Jedna od pronađenih baza podataka sadržala je 10,7 miliona adresa elektronske pošte, a druga ukupno 374,6 miliona različitih telefonskih brojeva. Takođe, u sve navedeno valja uključiti i 8,6 miliona podataka prikupljenih od korisnika kada su koristili tastaturu (upisane adrese internet stranica prilikom surfovanja, upisani telefonski brojevi, lozinke i drugo).

Od objave ovog propusta stiglo je i službeno saopštenje od samih developera koji razvijaju AI.type da su podaci od sada zaštićeni i nisu više dostupni u obliku čistog teksta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.