Stakla na telefonima će se sama popravljati


Polomljena stakla na telefonima trebala bi uskoro da postanu prošlost, barem ako se pita tim naučnika iz Japana. Ekipa sa univerziteta u Tokiju u časopisu Science objavila je rad koji opisuje mehanički čvrst i otporan materijal, koji je pritom i proziran i ima mogućnost samozaceljivanja u slučaju oštećenja.

Ovaj polimer naziva se "polieterska tioureja" (polyetherthiourea). Malene je mase, izgleda poput stakla, a u slučaju kada se ošteti može sam od sebe "zarasti" – i to samo ako ga se pritisne prstima, bez potrebe za zagrejavanjem ili topljenjem. Ovo je prvi put da se neki materijal sa mogućnošću samozaceljenja može podičiti i čvrstoćom nalik staklu, te prvi koji se može samooporaviti na sobnoj temperaturi.

Naučnici su priznali da su neobična svojstva materijala otkrivena sasvim slučajno, dok je jedan od studenata pripravljao polimer u svrhu lepljenja. Yu Yanagisawa, koji je prvi primetio da se ovaj polimer lepi sam za sebe, kaže kako ni sam nije verovao šta vidi, te da je morao višekratno ponavljati pokus da bi se uverio da se materijal zaista sam od sebe popravio. Sada se autori ovog rada nadaju da će njihov usavršeni polimer dobiti komercijalnu primenu, i veruju da će njihovo otkriće pomoći u izradi boljih telefona i sličnih lomljivih uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.