Chrome dodaci više neće smeti da rudare kriptovalute


Sve je češća pojava da pojedine web stranice, malware programi, pa i do nedavno potpuno banalni dodaci za Google Chrome počinju sa "cryptojackingom", tj. otimanjem procesorskog vremena računara koji se potom koristi za rudarenje kriptovaluta.

I dok se u borbu protiv ove pojave na webu može boriti raznim dodacima za internetske browsere, ugrađivanje "minera" u same dodatke malo je teže uočiti i sprečiti – osim ako to ne učini kompanija čiji browser je u pitanju. Upravo na ovaj potez odlučio se Google, jer su njihovi stručnjaci primetili da sve više ekstenzija za Chrome, osim svoje primarne funkcionalnosti, u pozadini počinje ilegalno da rudari kriptovalute za svoje autore.

Iz tog razloga su ažurirali pravila u svojem repozitoriju aplikacija, Chrome Web Store, na način da zabrane ovu praksu. Do sada se u Chrome moglo instalirati dodatke koji su obaveštavali korisnika o rudarenju, i u slučajevima kad im je to bila primarna svrha – ali, previše je bilo developera koji se nisu pridržavali zadatih pravila. Google je stoga odlučio da zabrani svaki oblik rudarenja (i prijavljenog i pozadinskog) putem Chrome dodataka.

Ekstenzije vezane uz rad sa blockchainom nisu pogođene ovom zabranom. Novi dodaci koji bi pokušali nešto da rudare neće biti prihvaćeni na Chrome Web Store, a svi postojeći biće odande izbačeni do kraja juna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.