Nakon godina i godina Microsoft odlučio da ažurira Notepad


Microsoft je aplikaciju Notepad predstavio još 1985. godine sa Windows-om 1.0 i od tada se ovaj programčić za pisanje i uređivanje običnih tekstualnih datoteka gotovo i nije promenio.

Njegova korisnost je i dalje neupitna, ali su kroz desecenija niknule danas prilično popularne alternative koje obogaćuju korisničko iskustvo i olakšavaju programiranje i sve druge aktivnosti koje se u jednom tekstualnom editoru izvode.

U Redmond-u su napokon shvatili kako bi bilo vreme da se u Notepad-u barem nešto promeni, pa su najavili kako će sa sledećim nadogradnjama Windows-a 10 i ovaj vremešni program doživeti osveženje. Doduše, malo, ali nekima sigurno i korisno. Kao prvo, opcija find/replace dobiće "wrap around" mogućnost, odnosno pretraživaće ceo dokument, bez obzira gde se u njemu kursor nalazio (a ne samo od trenutne pozicije kursora do kraja dokumenta).

Find/replace prozor pamtiće i pre unesene vrednosti i tako dodatno olakšati rad, a u polje za pretraživanje automatski će unositi deo teksta koji je u trenutku njegovog otvaranja označen u dokumentu.



Notepad će po novome moći da prikazuje i zumirani tekst, a u slučajevima kada je uključena opcija "word wrap" biće moguće videti statusnu traku u dnu prozora i na njoj položaj kursora (tj. broj linije i stupca) – što do sada nije bilo moguće.



Ažurirani Notepad biće bolje prilagođen za rad sa velikim datotekama, označavanje teksta korišćenjem tadtature biće unapređeno, kao i još nekoliko sitnica koje su do sada ovom programu nedostajale.

Insideri će sve ove promjene dobiti s nadogradnjom na Windows 10 Insider Preview Build 17713, a svi ostali s većom nadogradnjom kodnog imena Redstone 5, krajem ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.