60.000 Microsoft-ovih patenata postaje open source


Poznato je da se "kralj plaćenog softvera" Microsoft već duže vreme dodvorava zajednici otvorenog koda, pa nas uopšte nije začudilo što je odlučio pristupiti OIN-u (Open Innovation Networku), pri čemu je skinuo licencna prava sa čak 60.000 svojih patenata, iako je naravno zadržao ekskluzivu nad tehnologijama koje su povezane sa Windows-om.

Time Microsoft između ostaloga želi pomoći Linux-u koji se nedavno našao pred pravnim problemima koje su izazvali njegovi bivši developeri poput Patricka McHardya koji je nedavno u Nemačkoj vodio (i izgubio) spor vezan uz kršenje Gnu General Public License version 2 (GPLv2) licence protiv kompanije Geniatech Europe GmbH.

Nakon ovog poteza, više od 2500 članova OIN-a dobiće pristup u Microsoft-ov patentni portfolio, dok je ekipa iz Redmonda ovime pokazala da namerava da svoje proizvode nudi platformama koje rade na svim operativnim sistemima. "Developeri ne žele da biraju između Windows-a i Linux-a ili .NET-a i Jave. Oni žele platforme koje podržavaju sve tehnologije", izjavio je Erich Andersen, korporativni potpredsednik u Microsoft-u.

Microsoft navodi kako će njegova odluka da se pridruži OIN-u i omogući svoje patente dostupnim svim članovima potaći mnoge kompanije da se pridruže organizaciji, što će na kraju dovesti do velike koristi zajednici otvorenog koda.

Mada su mnogi članovi open source zajednice uvek malo skeptični kada se Microsoft umiljava Linux-ovom ekosistemu, činjenica je da su šef kompanije Satya Nadella i ekipa u poslednjih nekoliko godina napravili velike korake u saradnji sa kompanijama i zajednicama otvorenog koda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.