EU plaća otkrivanje bugova u open source alatima


Evropska komisija u januaru 2019. godine lansira program plaćanja nagrada za otkrivanje bugova u 14
open-source softverskih alata koje i sama koristi. Među njima se nalaze 7-zip, Drupal, VLC Media Player, KeePass i GNU C Library, a čitav popis možete pogledati na ovom linku, putem koga se možete i sami prijaviti za učestvovanje u lovu na bugove.

Za svaki od tiha alata EK je pripremila budžet za nagrade koji se kreće između 25 i 90 hiljada evra, odnosno ukupni fond nagrada iznosi oko 850 hiljada

evra. Evropska komisija je brigu oko open source softvera započela 2015. godine, kada je pokrenula projekat FOSSA (Free and Open Source Software Audit), kako bi rešila bug pronađen u OpenSSL enkripciji.
Projekat je produžen na dodatne tri godine, a prošle godine doneta je odluka o novčanim nagradama za otkrivanje bugova. Za razliku od velikih komercijalnih kompanija, koje već duže vrijeme na sličan način nagrađuju otkrivanje bugova u svojem softveru, open-source softver je do sada ovisio samo o entuzijazmu članova zajednice, pa EK veruje da će ovaj program novčanim nagradama privući najveće stručnjake za protivhakersku zaštitu. To verovatno neće zaustaviti hakere u cyber napadima na EU, ali zajednica slobodnog koda će se sigurno dodatno motivirati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.