Na Windows-a 10 Home stiže mogućnost pauziranja nadogradnji


Microsoft je sa Windows-om 10 doneo i jednu novinu – nemogućnost blokiranja preuzimanja te potom i instalacija zakrpi i nadogradnji. Iako je ovaj deo mnogim korisnicima zasmetao, jer im je Microsoft time oduzeo kontrolu na sopstvenim računarima, donekle je i razumljiv.

Podsetimo, tokom godina Microsoft-u se dosta prigovaralo zbog nebezbednosti njegovog operativnog sistema. Istine radi treba navesti i kako je deo korisnika sam kriv za takvu reputaciju zbog upornog odbijanja instaliranja zakrpi, što zbog piratskih Windows-a, što zbog uverenja kako im računari zbog zakrpi rade sve sporije. Takvi su nezakrpljeni računari ostala podložni virusima i drugom štetnom softveru čime je i stečena neslavna reputacija o Windows-u kao nebezbednom.

Dodatno ulje na vatru dolevali su godinama i poklonici Linuxa i Mac OS-a koji su takođe godinama slavodobitno naglašavali kako na njihovim OS-ovima nema virusa i bezbednosnih propusta. Sve dok isti nisu otkriveni u onom trenutku kada su postali iole zanimljiviji hakerima i "proizvođačima" virusa. Ali, šteta je već bila učinjena i Microsoft je morao da preduzme nešto po tom pitanju te je jednostavno odlučio da više neće korisnicima prepuštati odluku, kada će, i hoće li uopšte instalirati nadogradnje na svoje računare.

Korisnici tu odluku nisu najbolje primili, pogotovo kada im se u početcima Windows-a 10 znalo dogoditi da im se računar sam od sebe resetuje kako bi instalirao nove zakrpe i druge nadogradnje. Korisnici su znali tako izgubiti dokumente na kojima su radili, profesionalni igrači bili bi naprasno izbačeni iz igraćih sesija i sl.



Nakon brojnog negodovanja, Microsoft je odlučio malčice da popusti te je omogućio prolongiranje instalacije za kasnije, ali samo korisnicima Professional i drugih poslovno, edukativnih verzija Windows-a 10. Kućni korisnici koji su mahom koristili Windows 10 Home ostali su tako kratkih rukava i morali su hteli oni to ili ne pristati na redovno ažuriranje Windows-a.

Ali, Microsoft je ponovno popustio, ne previše, ali malo da i uskoro će i korisnici Windowsa 10 Home imati mogućnost odgađanja instaliranja nadogradnji. Korisnici koji na svojim računarima imaju instaliranu Insidersku verziju Windowsa 10 – 19H1 primetili su novu opciju – "Pause updates for 7 days".

Kako joj samo ime kaže, ista će omogućiti korisnicima da odlože instalaciju zakrpi i nadogradnji za do sedam dana. Nije, puno, ali i to je početak. Opcija se nalazi u Settings panelu pod Updates & Security. Istu opciju će moći koristiti i korisnici ostalih verzija, s tim da će oni imati duži period odlaganja, do 35 dana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.