Gmail korišćenjem mašinskog učenja još bolje blokira spam poruke


Svakog meseca Gmail-om se aktivno služi oko milijardu i po ljudi, a svi se oni oslanjaju na Google-ove sisteme filtriranja poruka i uklanjanja onih neželjenih. Kako spam poruke dolaze u bezbroj vrsta i oblika, a i namene su im različite – od promotivnih do prevarantskih ili pak širenja virusa – prepoznavanje istih nije nimalo lak zadatak.

Svejedno, u Google-u se hvale kako su do sada uspevali da presretnu i ne isporuče u inbox 99,9% spam poruka, bile one običan spam, phishing poruke ili pak one koje sa sobom nose kakav zloćudni program. U nastojanju da se ovaj zadatak obavlja još bolje, tim zadužen za prepoznavanje spama okrenuo se nedavno i mašinskom učenju.

Uposlili su za te svrhe Google-ovu tehnologiju TensorFlow, open source framework na kojem se mogu izvršavati zadaci mašinskog učenja. Time je efikasnost spam filtera dodatno povećana pa se danas njime iz inboxa uklanja oko 100 miliona dodatnih spam mailova koji su do sada prolazili kroz "obične" filtere. Većina tih poruka spada u kategoriju onih koje je teško otkriti, tj. koji imaju sakriven maliciozni sadržaj, šire poruke slikama ili pak koriste razne novoformirane domene kako bi sakrili da iz istog izvora stiže velik broj poruka.

Osim što može da prepozna dodatne neželjene sadržaje, TensorFlow omogućava i personaliziranije spam filtera za svakog korisnika, zavisno od toga šta on prijavi kao spam. Ovi fleksibilni napredni filteri znače i da bi spam na Gmail-u uskoro mogao da bude u potpunosti iskorenjen.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.