Trump operaterima zabranio kupovinu Huawei-jeve opreme


Američki predsednik Donald Trump ove srede je potpisao izvršnu naredbu kojom proglašava vanredno stanje u SAD-u uzrokovano bezbednosnim pretnjama u informatičkom sektoru. Kako bi se SAD i njihove računalne mreže zaštitile od uticaja spoljnih aktera, od sada će u toj zemlji kompanijama biti zabranjeno da koriste telekomunikacionu opremu proizvođača koji – prema oceni vladajućih – predstavljaju bezbednosnu pretnju.

U Trumpovom se dokumentu izričito ne navodi o kojim se "neprijateljskim" zemljama i kompanijama radi, ali je iz njegovih izjava i drugih odluka Ministarstva trgovine jasno da je ova uredba usmerena prema Kini i najvećem svetskom proizvođaču telekomunikacione opreme, Huawei-ju. Ovaj potez, smatra Trump, staviće dodatni pritisak na Kinu u pregovorima o trgovinskom sporazumu koji se trenutačno vode.

Osim što će Huawei-ju ovime praktično biti zabranjeno da prodaje opremu u SAD-u, kineskim kompanijama će biti ukinut i pristup američkoj tehnologiji, što će uticati na poslovanje, na primer, Qualcomm-a koji takođe sarađuje sa Huawei-jem.

Na ovakav razvoj događaja službeno su reagovali i iz Huawei-ja. "Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni da sarađujemo sa američkom vladom i donesemo efikasne mere kako bi se osigurala bezbednost proizvoda. Ograničavanje poslovanja kompanije Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umesto toga, to će samo ograničiti SAD na korišćenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korišćenju 5G tehnologija što će na kraju narušiti interese američkih kompanija i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava kompanije Huawei i podstaknuti druga ozbiljna pravna pitanja", poručili su.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.