Ransomware prekinuo snadbevanje električnom energijom


City Power, jedan od najvećih distributera električne energije u Južnoafričkoj Republici pogođen je ransomware napadom koji je izazvao rušenje njegovih IT sistema, enkriptovao baze podataka, aplikacije i mreže, usled čega su brojni korisnici u Johannesburgu prijavili da su ostali bez struje.

Portparol City Power-a na službenom Twitter profilu je izjavio da su problemi sa snadbevanjem električnom energijom zahvatili više od četvrt miliona ljudi, a radilo se o korisnicima koji struju plaćaju pre-paidom, jer je ransomware direktno srušio upravo te sisteme. Drugim rečima, korisnici nisu mogli pristupiti legitimnim stranicama za pre-paid plaćanje City Power-a, pa im je on automatski prekinuo snadbevanje strujom.

Nepoznati napadači koji su srušili sistem ransomware virusom tražili su od City Power-a plaćanje otkupnine da sve vrati u početno stanje, ali grad Johannesburg koji je vlasnik kompanije to nije želeo da učini, već je čišćenje sistema poverio svojim stručnjacima za informatičku bezbednost. Portparol City Power-a tvrdi da je većina IT sistema vraćena u prvobitno stanje, ali još uvek postoje izvesni problemi pa je moguće da se neki korisnici loguju na lažne stranice na kojima se vrši pre-paid plaćanje, ali im poručuju da nikakvi njihovi podaci nisu kompromitovani i da ne trebaju da paniče.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.