Globalna isporuka telefona je i dalje u padu


Gartner Research objavio je najnoviji izveštaj vezano uz isporuku pametnih telefona tokom drugog tromesečija 2019. godine. Izveštaj je pokazao kako je uprkos isporuci 368 miliona primeraka ipak zabeležen pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, Gartner navodi kako je tokom drugog tromesečija 2019. godine isporučeno 1,7% manje pametnih telefona nego u istom razdoblju 2018. godine. Uprkos tome Samsung je uspeo da zadrži prvo mesto na lestvici najvećih proizvođača telefona, a kojeg je zadržao zahvaljujući udelu od 20,4%, odnosno isporuci više od 75 miliona pametnih telefona tokom drugog tromesečija 2019.

Drugo mesto lestvice i dalje drži Huawei, 15,8% udela i sa više od 58 miliona isporučenih uređaja. Na trećem mestu nalazi se Apple koji je u navedenom razdoblju isporučio više od 38 miliona pametnih telefona i time zaradio 10,5% udela na tržištu.U prvih pet nalaze se još i Xiaomi i Oppo koji su isporučili više od 33, odnosno 28 miliona uređaja, što im je osiguralo udele od 9.0% (Xiaomi) i 7,6% (Oppo) na tržištu pametnih telefona. Ostali proizvođači ukupno su isporučili više od 134 miliona uređaja koji čine 36,7% tržišta.

Gartner navodi kako je ovo tromesečije bilo posebno naklonjeno Samsung-u, jer je ova južnokorejska kompanija po prvi put nakon šest uzastopnih tromesečija u kojima su beležili pad isporuke, ostvarila rast, a sve zahvaljujući povećanoj potražnji uređaja iz serije Galaxy A. Ništa lošije nije prošao ni Huawei koji je svoj udeo na globalnom tržištu povećao sa 13,3 na 15,8%.

Izvor navodi kako se tokom drugog tromesečija 2019. godine najviše pametnih telefona prodalo na kineskom tržištu, oko 101 milion. To je ujedno i povećanje od 0,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izveštaj je moguće detaljnije proučiti ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.