Još je zabrinutih oko Facebook-ove kriptovalute Libra


Facebook-ova kriptovaluta (tehnički rečeno, stablecoin) Libra još nije ni lansirana, a već je predmet rasprave među zakonodavcima i regulatornim agencijama širom sveta. Facebook je sredinom juna, podsetimo, objavio planove za lansiranje digitalnog novčanika Calibra i kriptovalute Libra, te praktično osnivanje neregulisanog sopstvenog monetarnog sistema i platforme za digitalna plaćanja.

Američkom Kongresu trebalo je tek oko dve nedelje da reaguje i "savetuje" Facebook-u da ne preduzima daljnje korake sve dok se zakonodavci u SAD-u ne pozabave tim pitanjem. Ove nedelje, pak, slična reakcija dolazi i od strane poverenika i agencija zaduženih za privatnost i zaštitu podataka iz više zemalja. Poverenici za zaštitu podataka iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Evropske unije, Kanade, Australije, te Burkine Faso i Albanije, uputili su Facebook-u zajedničku izjavu koja se tiče Libre.

Kao osobe koje brinu o privatnosti i bezbenosti korisnika izrazili su zabrinutost da bi projekt Libra mogao da predstavlja veliki rizik, veći nego što bi bile koristi od uvođenja nove tehnologije plaćanja. Iako su i Facebook i nezavisna organizacija Calibra govorili o privatnosti, za sada nisu ništa rekli o praksama čuvanja podataka koje će biti upotrijebljene za zaštitu privatnosti korisnika – stoji u izjavi.

Jednom kad Libra bude lansirana postaće velika baza privatnih podataka povezanih sa finansijama, pa potpisnici izjave traže od Facebook-a da pojasne sve detalje vezane uz metode i tehnologije za zaštitu koje planiraju implementirati. Takođe najavljuju i da lista zahteva u ovom pismu nije konačna, te da bi lokalni regulatori od Facebook-a mogli da traže i dodatne podatke. Naravno, očekuju da će im se iz kompanije javiti i odgovoriti na sva pitanja pre nego što kriptovaluta Libra bude puštena u javnost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.