Huawei demantovao šefa, bootloader na Mate 30 seriji neće biti moguće otključati


U kakvim se Huawei problemima zbog američkih sankcija nalazi dobro je poznato – zabranjeno im je korišćenje američkih tehnologija pri izradi novih uređaja. Sankcije ne uključuju samo hardver već i softver zbog čega je Huawei nedavno novu Mate 30 seriju pametnih telefona morao predstaviti bez Google servisa i aplikacija.

Uprkos tome, Huawei se nada kako će prodati barem 20 miliona primeraka nove Mate 30 serije. Navedeno im možda i pođe za rukom, ali isključivo na kineskom tržištu gde se podrška za Google ne smatra bitnom funkcijom pri kupovini novog uređaja. Podsetimo, Google, Facebook, Twitter, WhatsApp i slične kompanije su po defaultu blokirane u Kini.

CEO kompanije – Richard Yu naveo je i kako su spremi u bilo kojem trenutku omogućiti Google servise na svojim novim uređajima, ako iz smera SAD-a dođe zeleno svetlo. Yu je otišao i korak dalje te je najavio kako će na uređajima iz serije Mate 30 biti moguće otključati bootloader, a time i rootovati uređaj te flashovati neki od alternativnih ROM-ova koji će imati podršku za Google.

Podsetimo kako je ovo bilo moguće skoro do do nedavno. Huawei je do sredine prošle godine preko svojih službenih stranica omogućavao korisnicima otključavanje bootloadera. Ali, onda su ipak odlučili kako tu uslugu više neće nuditi kako bi svojim korisnicima "pružili bolje korisničko iskustvo te sprečili razne probleme nastale instalacijom (flashovanjem) raznih neslužbenih ROM-ova na njihove uređaje.“.

Kako bi se iz prethodne izjave prvog čoveka kompanije moglo zaključiti kako im više nije bitan kvalitet korisničkog iskustva, već što veća prodaja ubrzo je iz Huawei-ja stigao i demant u kojem su naveli kako neće biti moguće otključati bootloader na uređajima iz serije Mate 30. Umesto toga, ako se sankcije nastave, budući telefoni će se na međunarodna tržišta plasirati sa Harmony OS-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.