Orao Rusima potrošio sav kredit na roming u Iranu


Ruskim naučnicima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku koji prate migracije orlova ponestalo je novca za projekt nakon što su im neke ptice iz južne Rusije i Kazahstana odletele u Iran i Pakistan, a njihovi SMS odašiljači onde su zbog roaminga napravili ogromne račune, javlja BBC

Čuvši za veliki finansijski problem istraživačkog tima, ruski mobilni operater Megafon odlučio je da im oprosti dug, a njihov projektu ponudio je posebnu i jeftiniju tarifu.

Naučnici su na društvenim mrežama već bili pokrenuli 'crowdfunding' kampanju kako bi pokrili veliki dug te su uspeli da prikupe oko 100.000 rubalja (1415 evra).

Posebno je bilo skupo putovanje stepskog orla Mina koji je iz Kazahstana odleteo u Iran te je sam uspeo da potroši čitav budžet koji je bio namenjen svim orlovima.

Min je u Kazahstanu bio izvan dometa mobilne mreže, ali sve njegove prikupljene poruke, a bilo ih je puno, uspele su se poslati čim je doleteo do iranske teritorije. Cena SMS-a u Kazahstanu je oko 15 rubalja, ali iz Irana se ta cena penje na 49 rubalja.

Putem SMS poruka isporučuju se koordinate ptica za vreme njihove migracije, a istraživačka ekipa potom koristi satelitske fotografije kako bi proverila jesu li ptice stigle na sigurna mesta. Najveću pretnju stepskim orlovima predstavljaju električni vodovi.

Spomenuta ruska ekipa trenutno prati 13 orlova. Ptice se pare u Sibiru i Kazahstanu, a na zimu lete sve do južne Azije. U Rusiji i centralnoj Aziji se vode kao ugrožena vrsta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.