Google pristao na kaznu u Francuskoj od skoro milijardu evra


Francuska vlada i Google postigli su nagodbu pri kojoj Google treba da plati kaznu u iznosu od 945 milijardi evra kako bi izbegao sudski progon zbog poreznih prevara. Pariški sud je odobrio nagodbu u kojoj Google treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona evra za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Poreski inspektori zaključili su da Google nije ispunio svoje poreske obveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Francuska ministarka pravosuđa Nicole Belloubet i ministar za proračun Gerald Darmanin utvrdili su kako je konačno rešen spor sa Google-om kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Google inače svoje poslovanje u Evropi radi preko svoje kompanije registrovane u Irskoj gde plaća porez na dobit po stopi od 12.5 posto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde u pravilu plaćaju najniži porez.

Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije. Pokušava se postići međunarodni dogovor kroz OECD a oporezivanju digitalnih kompanija. Kako se sa dogovorom odugovlači iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od 3 posto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi a uglavnom su iz SAD i delom iz Kine.

Francuska je u julu je uvela porez od 3 posto tehnološkim divovima poput Facebook-a i Amazon-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.