Apple ponovo nije želeo da otključa iPhone koji je koristio ubica


U mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prošlog meseca došlo je do smrtonosne pucnjave u kojoj je ubijeno troje mornara, a u pucnjavi je ubijen i napadač. FBI je nakon toga došao u posed dva iPhone-a napadača i smatraju ih bitnim dokazima, ali do podataka u njima – kao uostalom i u nekim prošlim slučajevima – ne mogu da dođu jer je su uređaji zaključani. Kao i ranije, obratili su se Apple-u za pomoć, sa jednakim uspehom. Apple, naime, ne pristaje da izradi zadnja vrata koja bi na zahtev istražitelja zaobišla enkripciju uređaja.

Da bi stvar bila komplikovanija, reč je o dva modela, iPhone-ima 5 i 7. Jednog od njih ubica je namerno propucao metkom tokom napada.

Slučaj podseća na onaj iz 2016. kada je FBI imao iPhone ubiva iz San Bernardina i kada Apple isto tako nije bio spreman da sarađuje. Kao i tada, ponovno bi sve moglo završiti na sudu. Izvori govore kako se Tim Cook već priprema za još jednu parnicu. Iz kompanije su poručili kako su istražiteljima već dostavili mnogo traženih podataka koji mogu poslužiti u istrazi, a reč je o gigabajtima dostupnih podataka koji se mogu na neki način povezati sa ovom pucnjavom.

Ali, otključavanje iPhone-a nije nešto što je Apple spreman da učini za bilo koga. Zadnja vrata ne postoje ni za "dobre" ni za "loše" momke, a njihova bi izrada narušila bezbednost svih Apple-ovih uređaja, ugrozila privatnost korisnika i otvorila mogućnost iskorišćavanja slabosti od strane bilo koga, a ne samo FBI-ja – stav je Apple-a.

U priču se sada uključio i američki predsednik Donald Trump, "naredivši" putem Twitter-a kompaniji da otključa telefone i tako "pomogne svojoj zemlji" koja njima "pomaže u trgovini". Slučaj iPhone-a iz San Bernardina rešen je tako što ga je bila otključala privatna kompanija, a sada se čeka sudski ili neki drugi rasplet nove zavrzlame.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.