Sutra je možda zadnji dan za TikTok u SAD-u


Uprkos tome što je TikTok prošlog meseca poneo titulu najčešće preuzimane aplikacije iz App Store i Google Play prodavnica (ukupno je preuzet 63,3 miliona puta) uskoro bi mu mogao biti zabranjen rad na područiju SAD-a. Posetimo, početkom tog istog meseca (avgust 2020.) američki predsednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom je kompaniju ByteDance (vlasnika TikTok-a) stavio na crnu listu čime je američkim kompanijama zabranio poslovanje sa njom.

Ako vam se gornji redovi čine poznatim to je zato što je sličan scenario već viđen ranije, u maju 2019. kada je sličnom izvršnom naredbom Trump u ime "pretnje nacionalnoj bezbednosti" zabranio američkim kompanijama poslovanje sa Huawei-jem. I ovoga je puta izvršna naredba imala takozvani sigurnosni okidač, odnosno prelazno razdoblje do kojeg je ByteDance morao da prilagodu svoje poslovanje na način da ono odgovara američkim bezbednosnim zahtevima. Taj rok je napre bio 45 dana od potpisivanja naredbe, što je 20. septembra, a potom je naknadno produžen na 90 dana (do 12. novembra) do kada je ByteDance imao rok da preda svoje poslovanje na područiju SAD-a nekoj američkoj kompaniji ili ugasi TikTok.

Kako vam je poznato kupaca nije nedostajalo, želju za preuzimanjem TikToka objavili su Microsoft, Twitter i Oracle. Ali, na kraju se ponovno upetljala politika zbog koje najverovatnije neće doći do prodaje TikTok-a bilo kojoj kompaniji koja ima veze sa SAD-om. Naime, krajem avgusta 2020. u Kini je donet novi zakon kojim su uvedene restrikcije po pitanju izvoza tehnologije vezane uz veštačku inteligenciju van granica Kine. Kina je zabranila izvoz tehnologija koje se tiču preporuke sadržaja, tekstualne analize i prepoznavanja glasa. Sve kineske kompanije koje bi htele takvu tehnologiju da izvezu izvan granica svoje matične zemlje morale bi najpre da dobiju dozvolu (licencu) od kineske Vlade. Dodatan pritisak, ali i svojevrsno upozorenje ByteDance-u putem državnih medija je uputio i savetnik kineske vlade Cui Fan izjavom kako moraju ozbiljno i oprezno razmisliti o prekidu pregovora oko prodaje TikTok-a. Naime, čim bi ByteDance prestao da bude vlasnik TikTok-a morao bi da prenese sva prava na aplikaciju i tehnologije koja ona koristi na novog vlasnika, što bi bilo suprotno zakonu o izvozu tehnologija vezano uz veštačku inteligenciju koji je nedavno donela Kina.

I dok je Huawei-ju Trump u nekoliko navrata produžavao rok za saradnju sa američkim kompanijama, ByteDance-u čini se neće. Barem je tako izjavio u četvrtak, 10. septembra, novinarima okupljenima na aerodromu Andrews pre puta u Michigan. Trump je izričito naglasio kako će TikTok iz bezbednosnih razloga biti ugašen, ili će biti prodat. Dodao je i kako neće biti nikakvog produžavanja rokova nakon 15. septembra. Za očekivati je da će nakon tog datuma TikTok u SAD-u biti zabranjen, jer isti neće moći da bude prodat ni jednoj američkoj kompaniji zbog naprednog algoritma kojim korisnicima preporučuje video sadržaj. Takav je scenario najizgledniji budući da ni kineska Vlada ne želi da do takve vrste posla dođe, jer ne želi da SAD ima kontrolu nad jednom od najpopularnijih tehnoloških platformi. Naravno, dodatni razlog miniranja prodaje TikTok-a mogla bi da budu i svojevrsna osveta za situaciju u kojoj se zadnjih godinu i pol nalazi Huawei. Za 15. septembar najavljen je i prekid isporuke čipova od strane Samsung-a i SK Hynixa i obustava isporuke ekrana za buduće Huawei-jeve uređaje od strane Samsunga i LG-a.

Kako god ByteDance ima jako malo vremena da pronađe rešenje koje bi mu omogućilo nastavak poslovanja u SAD-u, jer nakon toga na snagu stupaju odredbe iz izvršne naredbe kojima će mu biti zabranjen rad na područiju SAD-a. Malu šansu za preživljavanje Trumpove administracije TikTok-u daje i tužba koju je protiv nje podnio ByteDance krajem avgusta na ime uplitanja vlasti u poslovanje između privatnih kompanija. Svojevrsnu slamku spasa mogla bi da predstavlja i inicijativa za bezbednost podataka koju je početkom ove nedelje predložila Kina, a koju je predstavio kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi.

Ako do zabrane TikTok-a na kraju i dođe, američki korisnici imaju već spremnu dostojnu alternativu - Reels iza kojeg stoji Instagram, odnosno Facebook. Inače TikTok je u julu 2020. imao 690 miliona korisnika, od čega je njih 100 miliona iz SAD-a. Evropski korisnici se za sada ne moraju brinuti da će im korišćenje TikTok-a biti zabranjeno, jer povernik EU za unutrašnje tržište zaduženim i za digitalnu delatnost Thierry Breton ne želi da zabrani nijednu aplikaciju na područiju EU. Ujedno je naglasio kako se podaci evropskih korisnika moraju čuvati na domaćem tlu - u Evropi. Iz tog razloga je TikTok najavio izgradnju data centra u Dublinu vrednog 420 miliona evra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.