Biden ''pauzirao'' Trump-ovu odredbu o zabrani poslovanja TikTok-a i WeChat-a u SAD-u

Od kada je došao u Belu kuću, novi američki predsednik Joe Biden ima pune ruke posla opozivajući brojne odluke koje je njegov prethodnik, Donald Trump, doneo. Među tim odlukama i ona je o zabrani poslovanja dve kineske aplikacije u SAD-u - TikTok i WeChat. 

Tako je Biden doneo odluku o pauziranju pravnih postupaka koji bi blokirali aplikacije u SAD-u i u probleme dovele milione korisnika. Pauziranje, odnosno privremeno zaustavljanje pravnih postupaka, potrajaće dok Bidenova administracija ne revidira ranije odluke prema kojima su aplikacije proglašene pretnjama za nacionalnu bezbednost. 

Podsjetimo, još u avgustu 2020. Trump je doneo izvršnu odluku kojom od TikTok-a traži da proda svoju američku filijalu američkim kompanijama ili se suoči sa zabranom poslovanja na američkom tlu. Tada je kao razlog za odluku bio naveden da "mobilne aplikacije kineskih kompanija predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i privredu SAD-a". 

Kao potencijalni kupci američke filijale TikTok-a spominjali su se veliki igrači poput Microsoft-a, Oracle-a i Walmart-a, ali i rešenje prema kojem bi se osnovala američka kompanija čiji bi deoničari bile američke kompanije, a na koju bi se prenela prava i obveze TikTok-a. 

Ali, iako su se vodili pregovori, konačni dogovor nije postignut. Krajnji rok bio je u novembru, ali zbog cele situacije oko američkih predsedničkih izbora i promene u Beloj kući, ceo slučaj je pao u drugi plan. 

U međuvremenu su i TikTok i WeChat pokrenuli pravne postupke protiv odluke američke administracije kojima osporavaju takve zabrane i traže da im se omogući nastavak rada. Čini se kako bi, ako Bidenova administracija ublaži ili povuče Trump-ove odluke, TikTok i WeChat mogli da nastave da funkcionišu na američkom tlu i bez prodaje američkim kompanijama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.