Apple kupio kompaniju Polar Rose

SUDEĆI PREMA NAVODIMA SA NORVEŠKOG Web dnevnika Mac1, Apple je kupio švedsku kompaniju koja se bavi izradom softvera za prepoznavanje lica Polar Rose. Ta vest je za sada nezvanična, ali ako se pokaže kao tačna, Apple će doći do tehnologije za prepoznavanje lica slične tehnologiji Faces, koja se nalazi u softveru iPhoto.

Polar Rose, kompanija sa 15 zaposlenih, poznata je po razvoju specijalizovanog pretraživača fotografija na lokacijama Facebook i Flickr. Isprva se ovaj pretraživač isporučivao u obliku dodatka za čitač Weba i koristio za označavanje prijatelja na fotografijama na Facebooku i Flickru. Vremenom, dodatak se razvio i postao integrisana alatka za Facebook koja se koristi za označavanje fotografija.

Tehnologija Faces se takođe koristi i za raspoznavanje lica, kao što to radi Android aplikacija Recognizr. Ta aplikacija koristi tehnologiju za skeniranje lica osoba i njihove lične podatke sa društvenih mreža, kako bi te objedinjene informacije prikazala na ekranu Android telefona.

Većinski vlasnik kompanije Polar Rose bila je danska kompanija Nordic Venture Partners. Apple je kompaniju preuzeo kupovinom većinskog dela akcija za 29 miliona USD, navodi se na lokaciji TechCrunch.

Ostaje nejasno šta Apple planira sa svojom novom tehnologijom. Kompanija već u aplikaciji iPhoto koristi sličnu tehnologiju Faces za automatsko prepoznavanje lica na fotografijama.

Aplikacija iPhoto može prepoznati lica koja liče na istu osobu tako da korisnici jednostavno mogu dodavati imena svojim fotografijama. Možda se dogodi da Apple uvede napredniju podršku za prepoznavanje lica za korisnike operativnog sistema Mac OS X (recimo, prepoznavanje lice preko Web kamere umesto unošenja lozinke), ili možda kompanija želi da integriše prepoznavanje lica u iPhone.

Apple je pre nekoliko nedelja najavio da će prekinuti sa pružanjem usluga označavanja lica, zato što su „veće kompanije“ zainteresovane za kupovinu licence za tu tehnologiju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.