Mozillin konceptualni telefon pruža uvid u budućnost

NAJINTERESANTNIJI KONCEPT MOBILNOG telefona u ovom trenutku ne potiče iz kompanija Apple, Google, Nokija, Motorola ili HTC. Razvio ga je u slobodno vreme dizajner Bili Mej u okviru projekta koji vodi Mozilla Labs.

Mej je kroz projekat Seabird dao svoju viziju telefona koji treba da nas oslobodi frustracija što nastaju pri rukovanju s malim uređajima.

Opisujući svoj telefon on je rekao da mobilni procesori, povezivost i razvojne platforme počinju da se približavaju onima koje odlikuju stone računare, ali sve više zaostaju u efikasnosti unošenja informacija. Svoje viđenje mobilnog telefona ilustrovao je s nekoliko video snimaka od kojih je jedan trodimenzioni.





Seabird ima dva pikoprojektora. Kad se postavi u dok s jednim od njih projektuje sadržaj ekrana na obližnji zid kako bi olakšao gledanje, a s drugim projektuje tastaturu normalne veličine na sto na kome se nalazi. Korisnik može da kuca na virtuelnoj tastaturi umesto na majušnoj ekranskoj ili fizičkoj tastaturi.

Mali Bluetooth modul smešten u udubljenje na poleđini telefona može se izvaditi i koristiti kao slušalica. Kad se s njim maše po vazduhu može da pomera kursor na ekranu telefona a kad se pritisne izabraće pokazanu stavku. Mej kaže da na ovaj način korisnici mogu i da pomeraju i zumiraju sadržaj.

Dva pikoprojektora smeštena na stranama telefona mogu se koristiti i bez doka da projektuju po jednu polovinu tastature – s jedne i s druge strane telefona. „Seabird obezbeđuje da se na ravnoj površini dobije interaktivnost internet računara i zahvaljujući ugaonom izobličenju projektora nudi interfejs umesto sadržaja“, napisao je Mej.

Seabird sadrži i druge standardne komponente pametnih telefona kao što su kamera sa osam megapiksela, 3,5-milimetarski riključak za slušalice i mini-USB priključak. Mej predviđa da bi se telefon mogao puniti bežično.

Konceptualni telefon je zasnovan na operativnom sistemu Android i ima neobičan oblik. Prednja strana je ravna i nema fizičkih tastera, a zadnja je pri vrhu ispupčena a pri dnu ravna tako da je telefon tu izuzetno tanak. Ispupčenje podiže objektiv projektora dovoljno da se slika tastature projektuje na površnu kad se telefon stavi na sto.

Mej je svoju ideju osmislio u okviru projekta Mozilla Labs' Concept Series, koji poziva svakog da razvije nekakav nov koncept vezan za veb i pregledanje njegovih strana.

Iako Mozilla nema nameru da razvija odgovarajući telefon, tehnologije uključene u Seabird već postoje ili se mogu realizovati bez većih napora. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.