OpenOffice.org se odvaja od Oraclea i postaje LibreOffice

GRUPA TVORACA PAKETA POSLOVNIH aplikacija OpenOffice.org objavila je u utorak da se odvajaju od Oraclea, da su smislili novo ime projekta i da su formirali novu fondaciju koja će se starati o njegovoj budućnosti.

Dobrovoljci i proizvođači koji su stvarali OpenOffice.org odlučili su se na ove mere jer smatraju da će nova fondacija nezavisna od kompanije Oracle ubrzati unapređivanje koda ove alternative paketu Microsoft Office. Grupa ujedinjuje konkurente kao što su Novell, Red Hat i Canonical, a uključuje i Google, iako on raspolaže sopstvenim softverom te vrste u okviru Google Appsa.

Verzija koju će distribuirati nazvana je LibreOffice i o njoj će se starati nezavisna organizacija nazvana The Document Foundation. Paket se već može preuzeti s njene mrežne prezentacije u verziji 3.3 beta (što odgovara broju do kog je stigao OpenOffice.org).

Ovaj potez je odraz tenzije koja postoji između zajednice otvorenog koda i kompanije Oracle u vezi s projektima otvorenog koda kao što su OpenOffice.org i besplatna aplikacija baze podataka MySQL o kojima se starao Sun Microsystems pre nego što ga je kupio Oracle.

OpenOffice.org je nastao iz paketa StarOffice čiji je tvorac bila nemačka kompanija StarDivision. Sun je kupio StarDivision u avgustu 1999, godinu dana kasnije, u julu 2000, najavio je da će objaviti njegov izvorni kôd, a dve godine kasnije pojavio se otvoreni paket OpenOffice.org koji se besplatno mogao preuzeti s mreže. Sun je tada nagovestio da će stvoriti i fondaciju koja bi ga podržavala, ali se to nikada nije desilo.

Oracle je okončao formalnosti oko kupovine kompanije Sun ranije ove godine i odredio ljude koji će raditi na projektu OpenOffice.org, ali članovi te zajednice nisu bili zadovoljni uprkos tome što je objavio dve stabilne verzije tog softvera od kako je preuzeo kontrolu nad projektom. Stvorilo se, naime, uverenje da Oracle tu zajednicu tretira više kao deo problema nego kao njegovo rešenje.

Ideja je da LibreOffice bude nastavak prvobitnog projekta OpenOffice.org, a ne nekakav njegov novi izdanak.

Oracle nije automatski postao član nove fondacije ali je pozvan da se uključi. Fondacija ga je čak pitala da li može da koristi robnu marku OpenOffice.org, ali ako Oracle kaže ne, paket će zadržati novo ime.

Oracle je vlasnik koda za OpenOffice.org, ali taj kôd je istovremeno i pod licencom slobodnog softvera, što drugima daje pravo da ga menjaju i distribuiraju.

Fondacija je objavila da je dobila podršku drugih kompanija. Canonical, koji razvija operativni sistem otvorenog koda Ubuntu, namerava da isporučuje LibreOffice u budućim izdanjima tog sistema.

Međutim, ostaje da se vidi da li će vođe projakata za aplikacije Writer i Calc – koje se direktno nadmeću s Microsoftovim Wordom i Excelom – ostati na svojim sadašnjim pozicijama. Mnogi od njih još uvek imaju adrese e-pošte u kojima piše Oracle ili Sun.

Izazov koji The Document Foundation treba da savlada je stvaranje veće grupe raznorodnih doprinosilaca projektu i nastavak razvoja paketa LibreOffice na način koji će ga učiniti različitim od ostalih proizvoda.

OpenOffice.org je u proteklih deset godina postao najuspešniji takmac Microsoftovom Officeu, ali je Sun zadržao preveliku kontrolu nad njim. Mnogi smatraju da bi bio još bolji da su i druge kompanije mogle da uključe svoje ljude i sredstva u njegov razvoj.

IBM ovaj najnoviji potez vidi kao drugi način da se promoviše saradnja oko otvorenih standarda, uključujući dalje prihvatanje formata dokumenata ODF. Njegov paket Symphony zasnovan je na tehnologiji OpenOffice.org.

The Document Foundation je saopštila da će nastaviti da koristi ODF i nada se da će se on i dalje korisititi u vladinim organizacijama i u preduzećima. Microsoftov Office je kompatibilan sa formatom ODF, ali kompanija se zalaže i za svoj format dokumenata, Office Open XML (OOXML). Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) i Međunarodna elektrotehnička komisija (IEC) odobrili su ISO/IEC DIS 29500, zvanično ime specifikacije OOXML, kao standard u avgustu 2008. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.