Juče u Hrvatskoj protestovali protiv ACTA-e uprkos snegu


Najavljeni protesti protiv zloglasne ACTA održavaju se u nekoliko hrvatskih gradova, a uprkos vejavici u Zagrebu se skupilo dvjestotinjak ljudi, što je respektabilna brojka i za puno bolje vremenske uslove od današnjih. Na protestu koji je u isto vreme počeo u Splitu okupilo se stotinjak građana.

Protesti su se tako održali u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Puli, istovremeno kad i u stotinu gradova u Evropi.

Opremljeni maskama Guya Fawkesa, transparentima i zviždaljkama okupljeni se nadaju da će vlast shvatiti poruku, a Josipović se zbog svog slaganja sa ACTA već našao i na transparentu: "Ivo, tvoju glazbu ne bismo skidali!"

Protestanti su ispred Ministarstva rekli kako ACTA krši temeljna prava korisnika interneta i da se ovime nameće pravda korporacija. Od Vlade su tražili:

- nepristupanje sporazumu ACTA jer donosi opasnosti po prava građana i prosperitet društva
- da u međunarodnim odnosima zauzme kritičan stav protiv neujednačenog razvoja nametanjem ovakvih trgovinskih sporazuma
- da krenu u reformu autorskog prava za digitalno doba

Hrvatski Anonymous-i su proteklih dana obarali i stranice predsednika Ive Josipovića. Kao što su i najavili u petak hakerska grupa Anonymous ponovno je srušila internet stranicu predsednika Ive Josipovića. Stranica nije bila dostupna deo dana. Stranicu su hakovali i u četvrtak jer je predsednik govorio u prilog ACTA-e. U subotu su nedostupne bile i stranice ZAMP-a i Instituta hrvatske muzike. Inače, Josipovićev komentar o zaštiti autorskih prava na Facebook-u dobio je više od 930 komentara, u kojima su ga mnogi napali zbog podržavanja ACTA-e.





Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.