Android ima ozbiljan bezbednosni propust


Čini se kako na Android-u postoji ozbiljna rupa sa USSD kodovima (servisni kodovi) na telefonima, a konkretno je propust aktivan na nekim starim i novim uređajima.

Naime, putem internet pregledača je moguće pokrenuti bilo kakav kod u aplikaciji za zvanje, što kod pojedinih Android telefona koji nisu primili zakrpu uključuje i kod za resetovanje uređaja na fabrička podešavanja (ako ga imaju).

Dovoljno je da web stranica sadrži frame komponentu sa izvorom na (za Samsung primera radi USSD kod za FACTORY RESET) src="tel:*2767*3855%23" i internet pregledač će pokrenuti zadatu naredbu bez ikakvih dodatnih pitanja, šaljući USSD kod dialer aplikaciji, koja će zavisno o uređaju i sistemu izvršiti kod bez dodatnih pitanja.

Propust je ozbiljan i trenutno ga je moguće zaobići instalacijom višestrukih dialer aplikacija kako bi se dobio dijalog za odabir aplikacije i potom odustalo od pozivanja, a ugroženi su Samsung uređaji sa starijim firmwareom i mnogi HTC uređaji, bez obzira na verziju softvera.

Samsung je navodno propust već ispravio pre nekog vremena i dok rezultati na Samsung-ovim uređajima uveliko zavise o verziji softvera, čini se kako je propust aktualen na najnovijim HTC telefonima sa najnovijim firmwareom, poput One X ili One S modela.

Trenutno je propust potvrđen za: LG Optimus, HTC One X, HTC Hero (VR11 2.1), HTC One S, HTC Desire S, HTC Sense s time da su za HTC problematični i 4.0 i najnoviji 4.1 firmware, Samsung Galaxy Advance S i Samsung Galaxy S III bez poslednje nadogradnje. Korisnici poslednjeg 4.0.4 Samsung Galaxy-ja S III i 4.1 bi trebali da budu sigurni, jer je Samsung propust nedavno ispravio.

Više detalja objavljeno je na forumu XDA Developers, gde preporučuju korišćenje Google-ovog pregledača Chrome kao meru zaštite.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.