Bezbednosni propust Google Drive servisa


Desktop klijentski program za korišćenje Google Drive servisa skladištenje datoteka i sinhronizacije, podržanog na Windows i Mac OS X operativnim sistemima, otvara tzv. "backdoor" na Google korisničkim računima.

Takav propust omogućava pristup Drive korisničkom e-mailu, kontaktima i kalendarskim unosima. Sinhronizacioni alat sadrži link na "Visit Google Drive on the web" koji otvara web interfejs Drive servisa unutar inicijalnog web pregledača i automatski prijavljuje korisnika na njegov račun bez potrebnog unosa lozinke.

Donekle je problematična činjenica, što ta sesija može biti iskorišćena za prebacivanje na druge Google servise kao što su Gmail i Google Calendar. Čak i ako se korisnik izričito odjavi preko "Sign out" linkove sa Google-ovih stranica, Drive klijent će otvoriti novu sesiju bez potrebnog unosa lozinke.

Desktop klijenti samo jednom zahtevaju pristupne korisničke podatke, i to kada ga po prvi put instaliraju i pokrenu. "Backdoor" je naročito problematičan tamo gde korisnici s ostalima dele svoje korisničke naloge ili gde računar nije zaštićen lozinkom.

Zanimljiva je činjenica da čak i Google-ova dvostruka autentikacija, koja od korisnika zahteva unos jednokratnog verifikacionog koda prilikom prijave na njihove naloge, ne štiti od pristupa sa klijentskog računara.

Korisnicima koji žele da nastaviti korišćenje pogodnosti koje nudi Google Drive client softver, savetuje se osiguravanje pristupa korisničkom nalogu na njihovom sistemu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    imate li izvor ove informacije?


  2. Evo http://www.h-online.com/security/news/item/Google-Drive-opens-backdoor-to-Google-accounts-1735069.html


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.