Graph Search je nova Facebook pretraga


Facebook je u sinoć predstavio "Graph Search", novu tehnologiju pretraživanja koja će vam omogućiti da pronađete sadržaje na temelju određenih kriterijuma. Primera radi, moći ćete da postavie upit: "turističke znamenitosti u Srbiji koje su posetili moji prijatelji".

Dakle, konačno smo saznali da je Facebook toliko dugo vremena pripremao bolji sistem pretraživanja.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebook-a, je na konferenciji u San Francisc-u najavio je bolji interni pretraživački sistem, odnosno "graph search" - sposobnost pretraživanja unutar vašeg "društvenog grafikona" za specifičnosti koje vas zanimaju.

Graph Search je način da surfujete internetom koristeći podatke sa Facebook-a. Ovaj novi sistem pretrage omogućuje vam pretraživanje preko različitih Timeline-ova prijatelja bez potrebe da posećujete svaki pojedinačni profil kako biste otkrili da li vam se sviđa neko određeno mesto ili neka stvar.

Takođe poboljšanja pretraživanja uključuju mogućnost postavljanja pitanja na engleskom jeziku kao što je primera radi "koji od mojih prijatelja žive u New Yorku?".

Zuckerberg je istaknuo da je "Graph Search" vrlo različit od Google-ovog i Microsoft-ovog web pretraživanja, iako Facebook koristi Microsoft-ovu Bing pretragu kao rezervnu opciju u slučajevima kada Facebook ne može da pronađe odgovarajuće rezultate unutar svojih baza podataka.

Tako je sada novi Facebook-ov sistem pretraživanja dovoljno inteligentan da se može rangirati vaše prijatelje na temelju interakcija koje ste ostvarili. Drugim rečima, vaši bliži prijatelji pojaviće se na vrhu popisa rezultata takve pretrage.

Takođe od sada može da pretražite rezultate na temelju priča ili fotografija koje ste "lajkovali". Zuckerberg je demonstrirao i primer pokazavši koji su sve od vaših prijatelja na Facebooku "lajkovali" seriju HBO-a "Game of Thrones". Štaviše, moći ćete da pronađete ljude koji žive blizu vas, a koji vole određene stvari, primera radi ovu televizijsku seriju.

U tom slučaju u Facebook-ovu pretragu unećete: "People who live near Belgrade who like Game of Thrones" (vaš upit mora da bude na engleskom jeziku). Rezultati koje ćete dobiti biće, među ostalim, razvrstani i prema broju vaših zajedničkih prijatelja.

Fotografije koje ste objavili na Facebook-u takođe mogu biti rangirane prema prijateljima koji su vam najvažniji na vašim Facebook listama.

Ako se pitate čemu uopšte ove promene, Zuckerberg je odgovorio ponovivši misiju Facebooka: "Kako bismo učinili svet otvorenijim i povezanijim".

"Postoje proizvodi koji pomažu ljudima da ostanu povezani i proizvodi koji pomažu ljudima da uspostave nove veze", istaknuo je Zuckerberg.

Ove izmene biće vidljive odmah, ali ne svima. Pojaviće vam se kao velika plava traka na vrhu vaše stranice. Za beta verziju možete se prijaviti ovde.

"S "graph" pretragom možete kombinovati fraze (na primer: "moji prijatelji u New Yorku koji obožavaju Jay-Z") kako biste dobili skup ljudi, mesta, fotografija ili drugih sadržaja koji se razmenjuju putem Facebook-a", objasnio je promene menadžer proizvoda u Facebooku Lars Rasmussen na službenom Facebook blogu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.