Recenzija: Nokia Lumia 820


Nokijina Lumija 820 stigla je i kod nas na veliku radost trenutno male zajednice ljubitelja Windows Phone-a u Srbiji. Da se na početku razumemo, ovde se radi o jednom odličnom uređaju koji pokreće dobar operativni sistem i gde jedino malo ulaganja u marketing može dovesti do loše prodaje. Nema razloga da ovaj uređaj ne bude vaš sledeći smartphone.

Karakteristike

AMOLED Nokia Clear Black ekran rezolucije 480x800px, dijagonale 4,3 inča sa gustoćom od 217 ppi
SoC: Qualcomm MSM8960 Snapdragon
CPU: 2X Krait takta 1,5 GHz
GPU: Adreno 225
1 GB RAM memorije
8 GB memorije za skladištenje (dodatno proširivo microSD karticama do 64GB)
8 MP kamera sa Carl Zeiss sočivom, dual LED blicem i autofokusom
Snimanje HD 1080p videa pri 30fps sa softverskom video stabilizacijom i mono snimanjem zvuka sa 2 HAAC mikrofona
Prednja kamera rezolucije 1.2 MP, VGA
Mogućnost povezivanja: HSDPA - 42 Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps, 3G, 2G, WiFi, NFC, A-GPS, Bluetooth 3.1, micro USB, 3,5 mm ulaz
Baterija kapaciteta 1650 mAh (izmenjiva)

PLUS
- Baterija
- Dizajn
- Kvalitetan zvuk
- Kamera i blic
- Kvalitetan ekran
- Zamenjiva zadnja maska

MINUS
- Nema FM radio
- Zadnja maska je previše glatka i izraženi su otisci prstiju

Pakovanje

Lumia 820 dolazi kao i većina današnjih smartphone-a, u čvrstom kartonskom pakovanju koje se jednostavno otvara. U njemu se, pored telefona, nalazi USB kabal, punjač, slušalice u boji zadnje maske i gomila uputstava za lakše prve korake pri korišćenju telefona. Što se tiče slušalica, one su kvaliteta kao i većina koje se isporučuju sa telefonima, dakle nisu najvišeg kvaliteta, ali su sasvim dovoljne za prijatno slušanje muzike ili razgovore, a imaju i nastavke kako bi se bolje smestile u uho.

Kućište

Ne samo da izgleda čvrsto, već i jeste. Ključna stvar su zamenjive zadnje maske, a Nokia se potrudila da učini dostupnim veliki broj boja, pa tako možete birati između bele, crvene, žute, crne, plave, ljubičaste i sive boje. Primetno je da je maska, kao i kućište izrađeno od kvalitetne plastike, što garantuje da i nakon više padova vaš mobilni ljubimac ostaje u životu. Jedina mana koja se može reći za zadnju masku je što je bukvalno magnet za otiske prstiju i gotovo uvek izgleda zaprljano. Treba napomenuti da Nokia nudi i maske po Qi standardu sa ugrađenom opnom za bežično punjenje baterije, a postoje i one sa gumiranom površinom, koje ipak imaju nešto deblje ivice.
Na prednjoj strani nalazi se zaštitno staklo, koje štiti vaš uređaj od ogrebotina (treba napomenuti da se ne radi o Gorilla staklu) a oko njega se nalazi elegantna crna ivica. Iznad ekrana nalazi se prednja kamera i Nokijin logo. Odmah ispod ekrana nalaze se 3 kapacitivna dugmeta, back, WP i pretraga. WP dugme služi da vas vrati na početni ekran, dok dugim držanjem dobijate mogućnost glasovnih komandi. Dugim pritiskom back dugmeta otvoriće se task manager u kojem možete da vidite prikaz poslednjih korišćenih aplikacija. Za pretraživanje, naravno koristi se Microsoft-ov Bing. Između srednje i leve kapacitivne tipke (odnosno back i WP) nalazi se mikrofon za razgovore i snimanje zvuka na videu.

Na gornjem delu nalazi se ulaz za 3,5mm slušalice, dok se sa desne strane nalazi veće dugme za kontrolu zvuka, dugmad za otključavanje ekrana i kameru. Sa donje strane nalazi se micro USB ulaz, kao i prilično glasni zvučnik. Na vrhu zadnje strane nalazi se dual LED blic, kamerica i utisnut logo Carl Zeiss. Brzo pulsirajući blic je odličnog kvaliteta, pa se ne morate brinuti o kvalitetu fotografija u mračnim i noćnim uslovima. Oko kamere nalazi se crna legura koja je podložna grebanju. Na dnu, nalazi se logo Nokije. Kada se otvori, u kućištu nalazi se izmenjiva baterija ispod koje su sa desne strane ležišta za microSIM i microSD karticu do 64GB.

Dizajn

Lumia 820 ima minimalistički dizajn, bez mnogo suvišnih detalja, sa glatkim i lepo zaobljenim ivicama. Zbog toga jako lepo leži u ruci i vrlo je zhvalna za svakodnevni rad. Dugmići sa strane su odlično raspoređeni i između njih nalazi se dobar razmak, izgleda vrlo elegantno, a funkcionalnost je na nivou. Možda jedina mana je ta što je kućište klizavo tako da ukoliko ne vodite računa može da vam se lako desi da uređaj ispade. Ukoliko bi se Nokia odlučila za neko mat kućište to bi bilo odlično, jer, em što će se manje videti otisci prstiji, postojaće i manja opasnost da vam telefon u toku svakodnevne žurbe ispadne. Sve i da ispadne, radi se o vrlo kvalitetnoj masni, koja neće tako lako da pukne, a sve i da pukne, vrlo lako je možete zameniti. Ovo pomalo podseća na 3310, telefon pre svega poznat po svojoj neverovatnoj čvrstoći.


Ekran

Ekran koji je Nokia odlučila da koristi u ovom telefonu je 4,3 inčni AMOLED sa rezolucijom od 800x480. Ukoliko smatrate da je rezolucija mala, varate se, radi se o jednom zaista kvalitetnom ekranu gde čak i bez zumiranja možete čitati relativno sitan tekst. Možda 217 pixela po inču nije vrh u klasi, ali definitivno je sasvim dovoljno za prijatno čitanje teksta i pregled fotografija. Boje na ekranu su prilično jasne i lepo prikazane, ekran ima jako dobar ugao vidljivosti, a zahvaljujući Clear Black filteru, vidljivojst je dobra na jakom suncu. Za hladne dane, kako za 820, tako i za 920 podešeno je da možete ekran koristi u rukavicama kako vam se prsti nebi smrzli, a tu opciju možete i da isključite. Senzor kontroliše pozadinsko osvetljenje, a radi po principu da u tamnijim prostorijama smanjuje osvetljenje ekrana, dok na jakoj svetlosti ili suncu povećava, a sve to postoji u podešavanjima ekrana. Možete da koristite i opciju za štednju baterije, prilikom čega će vam se na ikonici baterije u ćošku pojaviti srce.

Kamera

Kvalitetna kamera kojom ćemo zabeležiti najlepše trenutke jednostavno je ono što većina korisnika traži, i sprema je da kupi neki drugi uređaj samo zbog par megapixela više. Oni koji se odluče za ovaj telefon, svakako se neće pokajati, jer kamera je ono čime se Lumia 820 može ponositi. Generalno, znamo da Nokia u svoje telefone ugrađuje jako dobre kamere, ali ova je nekako posebna. Fotografije se snimaju u maksimalnoj veličini od 3264×2448px, i imaju između 2 i 3 MB. Na dobrom svetlu, kamera daje savršene, slobodno možemo reći nadprosečne fotografije, dok pri uslovima slabije svetlosti primetna je zrnatost. Uz pomoć brzo pulsirajućeg LED blica, fotografije bližih objekata noću izgledaju dosta dobro i nisu previše osvetljenje. Noćni portreti ispadaju lepo jer blic neće zaslepiti osobe u kadru.

Interfejs kamere je relativno dobar, za podešavanja potrebno je kliknuti na ... (tri tačkice) dok su ispod ikonice za lako prebacivanje na video režim, prednju kameru, uključivanje/isključivanje blica i lenses aplikacija, o kojima će biti više reči pred kraj. Podešavanja, kako fotografija tako i videa su jednostavna čak i za totalne početnike. Ukoliko na prst povučete na desno, prikazaće vam se poslednji snimci.

Video snimljen sa Lumijom 820 je visokog kvaliteta, omogućeno je snimanje u FullHD rezoluciji 1080p pri 30 fps (sličica po sekundi). Dobar kvalitet zvuka obezbeđuju dva HAAC mikrofona koja su smeštena na suprotnim stranama uređaja, a nažalost moguće je snimiti samo mono zvuk. Prilikom snimanja videa nije moguće koristiti digitalni zoom.

Kako bi vam kamera uvek bila spremna da zabeleži bitne trenutke, dužim držanjem fizičkog dugmeta za kameru pokrenućete je čak iako je ekran zaključan. Ovo, naravno možete da isključite u podešavanjima.

Test kamere
- Fotografije (dnevne i noćne) + panorama - Preuzimanje (zip 41MB)
- Video - dan, ptice - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - dan, u hodu (test optičke stabilizacije) - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, ulica - Pregled i/ili preuzimanje

Svi fajlovi testa kamere su na Dropbox-u. Fotografije su bez obrade zapakovane u zip fajl. Video snimke (takođe bez obrade) možete da pogledate direktno posetom linka ili ih preuzmete i pogledate na više uređaja. Razlog postavljanja na Dropbox je očuvanje kvaliteta videa (npr. mnogi pričaju da YouTube smanjuje rezoluciju, a što je i tačno, tako da se realna slika testa ne vidi kako treba). Fotografije i video snimke možete da koristite samo u lične svrhe, zabranjena je objava na drugim web stranicama.

Aplikacije

Nokia je odlučila da korisnicima ponudi nekoliko zanimljivih aplikacija koje će vlasnicima njihovih uređaja omogućiti igru sa fotografijama, ozbiljnu navigaciju i istraživanje mesta u kojima se nalaze. Nekako se čini da oni najviše ulažu u Windows Phone. Krenimo redom...



Cinemagraph je aplikacija koja vam omogućava da kreirate žive fotografije, odnosno animirane GIF slike. Funkcioniše vrlo jednostavno, prvo nikoliko sekundi snimate neko kretanje i nakon toga aplikacija prepozna na kom delu fotografije postoji kretanje, izaberete koje želite i to je to. Možete dodatno podešavati da bi kretanje na fotografiji bilo finije, i sačuvate vaše umetničko delo. Kada ove fotografije pregledavate u telefonu, potrebno ih je otvoriti kroz aplikaciju Cinemagraph, jer kroz galeriju neće ići. Kako to izgleda pogledajte (samo sačekajte da se do kraja učita) ovde (10 MB) i ovde (7,5 MB).

Smart Shoot je aplikacija sa kojom snimate 4 fotografije za redom, a kasnije možete da uklanjate sve ono što vam se ne dopada. Ovo važi i za zatvorene oči i neželjene izraze lica. Aplikacija sve to lepo detektuje i predlaže vam izmene na fotografiji. Napominjemo da prilikom fotkanja na ovaj način niste u mogućnosti da koristite blic.

Creative Studio je aplikacija slična Instagram-u. Izaberete neku fotografiju a onda je "provučete" kroz neki od filtera. Znatno možete da poboljšate kontrast i pojačate boje na fotografijama, u samo par klikova izgledaće skoro pa profesionalno.

Tu je još i panorama, čemu služi nije potrebno pojašnjavati. Ove opisane opcije možete da izaberete pod Lenses na kameri, a postoji mogućnost i preuzimanja mnogih zanimljivih lensa sa Marketa. Bilo bi suludo o svakome pisati, ali verujte da ima zanimljivih stvari, neki se i plaćaju, ali je većina besplatna.

Nokia Maps je izuzetno zanimljiva aplikacija pre svega zbog jako kvalitetnih karata. Beograd je lepo pokriven, praktično do detalja, a samo korišćenje aplikacije je dosta fluidno. Možete da birate između četiri načina rada: (obična) mapa, satelitski snimak (prilično je dobar), javni preboz i saobraćaj. Kako bi uštedeli na mobilnom internetu, postoji i mogućnost preuzimanja mapa.



Probali smo i Nokia Drive + BETA aplikaciju koja omogućava jednostavnu navigaciju. Odredite rutu, možete da odredite i boju mapa odnosno dnevnu ili noćnu, prikaz 3D objekata, određivanje dozvoljenog prekoračenja brzine, ali i audio uputstva koja možete da preuzmete.

Nokia City Lens je možda jedna od najinteresantnijih aplikacija iz Nokijine ponude. Ukratko, radi se o aplikaciji koja donosi proširenu stvarnost na ekran vašeg telefona u vidu pronalaženja sadržaja u vašoj okolini. Gladni ste, treba vam hotelska soba, prodavnica, kulturna znamenitost, mesto za zabavu ili način transporta, jednostavno startujte aplikaciju i pronađite najbliže mesto. Klikom na nearby aktivira se kamera i pojavljuju se svi dostupni sadržaji u vašoj okolini. U nekim situacijama može se desiti greška, ali iz Nokije rade na usavršavanju ove usluge. Za rad ove aplikacije biće vam potrebna internet konekcija.



Baterija

Iako bi neki rekli da je baterija od 1650 mAh slaba za normalan rad, to baš i nije tako. Ukoliko uz normalno korišćenje izdrži skoro dva dana, to je onda zavidan rezultat, a to ovaj telefon, sa ovom baterijom može da postigne. Snimanje i pregled HD video snimaka, igranje 3D igrica i surf samo su neki od zahtevnijih operacija koje su testirane. Većina Android telefona ima veliki problem sa baterijom, kod Windows Phone-a je to malo manje izraženo, a ovaj telefon je dobar primer za to. Vrlo bitno za one koji idu na duža putovanja je da Lumia 820 ima izmenjvu bateriju pa možete kupiti "još koju" jer se zadnja maska jednostavno skida, što npr. nije slučaj kod modela 920 gde nije moguće otvoriti telefon i izvaditi bateriju, jer kao da je izliven i iz jednog komada. Isto tako, baterija se vrlo brzo puni pa od 0-100% može da dođe za manje od 2 sata, što je rezultat kojim retko koji telefon danas može da se pohvali. Uz Battery saver opciju, vaša baterija trajaće još duže, a tome treba pridodati i isključivanje NFC-a i Bluetooth-a kao i smanjenje pozadinskog osvetljenja.

Ukratko o Windows Phone 8

"Windows Phone jer smeće", rečenica je koja se vrlo često čuje, a radi se o velikoj (i neoprostivoj) grešci koju najčešće izgovaraju oni koji ovaj OS nisu ni probali. Podučeni (ponekad) lošim iskustvom sa Windows-om na računarima ljudi stiču pogrešan utisak o Windows Phone-u. Ujedno to je i jedan od većih razloga za slabu prodaju Windows Phone uređaja među ljudima koji uopšte znaju da taj sistem zaista postoji.

Windows Phone je lep, brz i jednostavan. Moderni interfejs (nekada znan kao Metro) je pregledan i vrlo jednostavan za korišćenje, čak će i pravi početnici vrlo brzo savladati baš sve funkcije. Ako dolazite sa iOS-a, Android-a ili nekog trećeg, moguće je da će vam trebati malo više vremena da se prilagodite (iako autoru ovih redova, nije). Takođe, nema onih bugova kao na Android-u, prilično je fluidan i što je najbitnije ne ruši se. Slobodno može da stane rame uz rame sa Android-om ili iOS-om, mada ima sitnica na kojima treba poraditi.

Notifikacija na kakve ste navikli na Android-u i iOS-u ovde nema, čak su i iz Microsoft-a rekli da za to "nije bilo vremena", mada na "živim pločicama" možete da dođete do svega što vam je potrebno, dakle, pisaće i propušteni pozivi, mail-ovi... jednostavno sve važno je na početnom ekranu koji možete da prilagodite svojim potrebama, samo ne onako kako ste navikli.

Boja pločica je kao boja zadnje maske, mada vi to možete zameniti jednom od 20 ponuđenih boja. Takođe, možete birati da li želite crnu ili belu temu, početno je nameštena crna, koju toplo preporučujemo zbog štednje energije. Naime, AMOLED ekrani, kavav ima i Lumia 820, zbog načina prikazivanja piksela ne troše bateriju kada se na ekranu nalazi crna boja.



Internet Explorer 10 je sasvim ok browser. Ima mogućnost tabova, čuvanja favorita, odeđivanja mobilnog ili web pristupa, skoro sve što vam je porebno je tu. Fali samo funkcija napred/nazad prilikom pregledavanja, zapravo nazad je dostupna ali kroz kapacitivno dugme. Jedina mana sa strane IT vesti gledano, je nešto lošiji prokaz mobilne verzije, konretno logo je najveći problem jer se ne prikazuje. Taj problem je poznat još iz starijih verzija WP, ali nikako da se nađe rešenje za to.



Za prebacivanje sa telefona i na telefon, Zune je mrtav, sada se koristi posebna Windows Phone aplikacija, koja sudeći po komentarima na internetu nije baš najbolja, ali na kraju balade odradiće posao. Postoji i jednostavniji način - povezati računar i telefon i koristiti ga poput memorijske kartice. Vrlo lako prebacićete na telefon muziku, pa i cele albume, fotografije, video snimke... baš sve što vam je potrebno.

Windows Phone ima, slobodno možemo reći, najbolju QWERTY tastatru na ekranima osetljivim na dodir. Ima visoku preciznost i mogućnost brzog kucanja sa pravljenjem jako malo grešaka. Srpska tastatura je malo lošije koncepirana jer su đ i ć kao ravnopravna slova, dok se do ostalih dolazi dužim držanjem c, d, z, s.



Što se aplikacija na Marketplace-u tiče, kako kaže Stephen Elop, njih je trenutno 130.000, a ta brojka svakim danom raste. Generalno sve potrebne aplikacije (Facebook, Twitter, Skype i sl..) su besplatno dostupne i ovde. Ipak, popularne igre koje su na Android-u (uz reklame) besplatne, ovde ćete morati da platite, pa ćete tako za naslovne poput Angry Birds-a ili Fruit Ninja-e morati da izdvijite 100 ili više dinara zavisno od igrice. Postoje i mnoge dobre i besplatne igrice, ali i plikacije. Činjenica je da je aplikacija manje nego na AppStore-u ili Google Play Store-u, ali sve što je potrebno je manje-više tu.



Možete ga mrzeti ili voleti, ali Windows Phone može sve što je potrebno, od poziva i poruka, preko elegantnog surfovanja pa do igranja HD igrica. Sve to je vrlo lepo uklopljeno, baterija je mnogo bolje optimizovana nego na Android-u, nema onih beskorisnih, jakih i često previše animiranih ikonica i pozadina. Sve je jednostavno, uklopljeno i dizajnerski potpuno pogođeno.

Utisak

Ovde se radi o jednom odličnom telefonu, ne nekoj jeftinijoj zameni za model 920 što je Nokia htela. Mogućnost zamene maske i baterije, proširenja memorije i izuzetna čvrstoća, prednosti su nad skupljom Lumijom 920. S druge strane, ostao je bez Gorilla zaštite za ekran (iako zaštita postoji), nešto moćnije kamere i još nekoliko sitnica. U Srbiji takođe postoji i problem da je ovaj telefon dosta skup u odnosu na Evropu, pa mu je cena tek par hiljada dinara niža od one za model 920.

Generalno, nakon mnogo vremena, Nokia i Microsoft su se potrudili da naprave kvalitetan telefon. Dobar kvalitet izrade, prijatan osećaj držanja u ruci i baterija koja će izdržati više od jednog dana, kombinovani sa dobrim Microsoft-ovim operativnim sistemom daju dobitnu kombinaciju. Potrebno je još samo da tržište prihvati Windows Phone kao operativni sistem ravnopravan sa svim ostalima. U suštini, nema tu neke velike razlike, manje-više sve što ste mogli na Android-u moćićete i na Windows Phone-u, koji ima i neke opcije koje manjkaju Android-u. Android je pre svega ikonografski operativni sistem, dok je Windows Phone tekstualni, a to smanjenje broja sličica na minimum daje posebnu brzinu i fluidnost. Kao manu treba izdvojiti to što nema FM radija, a iz Srbije je (misteriozno) nemoguće ni preuzeti aplikaciju TuneIn Radio koja omogućava stream preko interneta. Navodno, radio nije softverski podržan, nadamo se skorom ispravljaju ovog ne tako beznačajnog propusta.

Nekima je 4,3 gornja granica upotrebljivosti telefona, i iskreno koristiti telefon sa dve ruke je po najmanje glupo. Ovo može biti vaš sledeći telefon, samo ako Windows Phone-u date šansu, a verujte, nećete se pokajati.



U ponudi Telenora možete ga nabaviti već za 1 dinar uz Prenesi i Surfuj 3000 ili Prenesi Premium XL postpaid paket i ugovor u trajanju od dve godine, a kompletan cenovnik možete da pogledate na ovoj stranici.

Ocena: 4,5 od 5
Ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
32
  1. Igor kaže,

    Windows Phone i dobro u jednoj rečenici, malo mi je to nemoguće. Ali generalno sviđa mi se recenzija, konačno da je neko obradio ovaj telefon na dobar način


  2. Анониман kaže,

    imao sam priliku da ga probam kod druga kome je neki lik doneo iz inostranstva, dosta dobar telefon, ali nekako mi se cini da wiindows phone nije baš najbolji, da je tu android, e to bi bio telefon


  3. Kako kome, meni se Windows Phone svideo, iako sam na početku kao i velika većina govorio da je čista glupost. Probaš pa onda sudiš, a dok nisi to je puko trollovanje


  4. Анониман kaže,

    nedostaje 4G u specifikaciji


  5. U Srbiji se ne prodaje 4G verzija... a i da se prodaje nema pokrivenosti tako da ništa od toga


  6. Анониман kaže,

    jako lep, izmenjive maske su posebno simpatične


  7. Nikola kaže,

    Kupio pre neki dan, odličan, nervira me samo nemogućnost zumiranja dok se snima video


  8. Анониман kaže,

    Код ових WP телефона једино одбојно је цена. Зато су Андроид телефони толико популарнии сви их хвале, једноставно могу да се нађу за мали новац. Ипак, надам се да кад крену да излазе нови модели да ће цена ових да крене да пада.


  9. Анониман kaže,

    Opa, recenzija ovde, nadam se da ce ih biti jos


  10. Biće, trenutno je na testu Lumia 920 :)


  11. Анониман kaže,

    Dzaba care...


  12. Анониман kaže,

    Slažem se, džabe što je dobar kad je skup, mnogo skup!


  13. Анониман kaže,

    Nađe se dosta boljih Androida za iste ili manje pare


  14. Анониман kaže,

    Telefon je odličan, osim nekoliko stvari koje su nelogične i nekih koje nedostaju:FM radio (zašto?), nemogućnost postavljanje pesama iz galerije za rington i recimo nemogućnost pregleda detalja poruke (sa kog broja je stigla, u koliko sati)...Lep dizajn i vrlo dobra funkcionalnost, brzo se naviknete.Kamera nije toliko dobra koliko sam mislio i očekivao.


  15. Анониман kaže,

    Stavio si "Nema FM radio" kao minus... Pa nisi detaljno uradio recenziju onda... Lumije imaju nesto sto se zove "Mix Radio" sto funkcionise kao offline streaming servis muzickih pesama gde sam predefinises zanr muzike koji zelis da slusas I dobijes playlistu pesama takvog zanra... To je nokijin radio nove generacije!!!


  16. Ok je to ali, meni fali baš radio preko FM-a, nikakav stream (čak ni offline, to ima i Deezer) već klasični (staromodni) radio. Da lepo uključim Naxi i ne mislim koliko će MB da mi pojede streamovanje. Guglaj malo, čitaj druge recenzije, videćeš da većini fali baš FM radio!


  17. Анониман kaže,

    Pesme mozes preneti samo sa kompa preko usb i onda te pesme koristiti kao ton zvona.


  18. Анониман kaže,

    telefon ima radio koji ce biti otkljucan na skorom updatu,tako da se ni to se ne moze prigovoriti,inace posedujem telefon i ko se god dvoumi izmedju androida i win phona nek slobodno i bez razmisljanja odabere windows platformu koja je izmislila svet za android


  19. Анониман kaže,

    definitivno odličan telefon i platforma, imao sam dosta Androida (neću da kažem da je loš OS) ali i sa 1 giga rama, imate slobodno oko 700 mb, instalirate par aplikacija, i cao bag, lagovanje, seckanje, potrebne su silne aplikacije za gašenje istih u pozadini, kod Windows Phone-a to ne postoji, da li bio sa 512 mb ili 1giga rama isto je, prosto leti. Inače model 820 je odličan, možda malo baterija slabija, ali ajd sad, sve preporuke


  20. Анониман kaže,

    Jel je zamenjiva baterija na ovom telefonu, zanima me jer big kupio za nijansu jacu od 2000mah. Muslim da bi produzila rad telefona na 2 Dana uz maksimalno koriscenje...


  21. Jeste, ja imam ovaj telefon, baš sam zadovoljan. Ranije je baterija trajala duže, prosečno oko 3 dana, sada joj se nešto desilo pa izdrži tek dva... ali i to je ok... Mada moguće da je to zbog gomile sinhronizacija, jedan mail mi se osvežava na 15 min...
    Inače, jesi siguran da postoji baterija za ovaj telefon od 2000 mAh?


  22. Анониман kaže,

    Pa nisam siguran, citao Sam na nokijinim sajtovima da traze da izbace jacu veziju baterije... NE znam da mi se zavrsilo na tome ili je moguce nabaviti jacu bateriju... Menu izdrzi Dan odnosno 24h, mada GA NE ispustam iz ruku. Ali Sam prezadovoljan Nokia je odradila odlicnu stvar I uskore CE ovi telefoni pocepati trziste androida....


  23. Ako nađeš negde bateriju za ovaj telefon, ali original Nokijinu a ne neko kinesko sranje - javi :)
    Definitivno sjajan telefon, zato je moj sledeći Lumia 1020 :)


  24. Анониман kaže,

    Kaki se gasi ovaj autocorrect reci u porukama nada kucas u ostalim chat programima? Ma ja Sam hteo 920 Ali nije je bilo, Ali generalno ovaj model ima bolji ekran amoled malo slabiju kameru I manji ekran. Ja cu menjati jedino za 925 :)


  25. Jaoooo, iskren da budem ne sećam se :P
    L920 ima malo bolji ekran i Gorilla zaštitno staklo preko ;)


  26. Анониман kaže,

    Lumia 820 ili 525?


  27. Анониман kaže,

    820 ili 525? Definitivno 820!


  28. Unknown kaže,

    Zna li neko kako da iskljucim povezivanje na internet kada nema wifi?? Ne znam kako ali mi skida kredit.


  29. Ideš u Settings > Mobile network pa pod Data connection izavereš off :)


  30. Анониман kaže,

    Svaka čast na recenziji Lumije 820. Odličan telefon, od koga je bolji samo 920 :) i naravno novije Lumije. Kada dođe Windows Phone 8.1 biće još bolji.


  31. Анониман kaže,

    Ja cak osecam odbojnost prema android os zbog windows os i svega sto on poseduje:) imam nokiu lumiu 820 i prezadovoljna sam:) Odlicna recenzija:)


  32. Takođe, prezadovljni vlasnik 820 i 1020 :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.