Recenzija: Nokia Lumia 520


Pored mase jeftinih (i uglavnom loših) Android telefona, Nokia nudi alternativu - svoj Windows Phone telefon jednostavno nazvan Lumia 520. Ranije je Windows Phone bio uglavnom na skupljim modelima, sve dok Nokia nije izdala, trenutno najpopularniji WP telefon - odnosno Lumiju 520. Uz jako dobre karakteristike i povoljnu cenu, ne iznenađuje da je ovaj telefon najpopularniji što se WP-a tiče. Ukoliko prvi put kupujete pametni telefon, ili vam je muka od Android-a a želite da što jeftinije prođete, Lumia 520 je najbolji mogući izbor.

Specifikacija
- 4,0”IPS LCD ekran, rezolucije 480x800, gustoća od 233 ppi
- SoC: Qualcomm MSM8227
- CPU: 2X 1,0 GHz
- GPU: Adreno 305
- 512 MB RAM memorije
- 8 GB memorije za skladištenje (proširivo microSD karticama do 64 GB)
- 5 MP kamera, snima video u 720p kvalitetu
- Baterija kapaciteta 1340 mAh
- Povezivanje na: HSDPA, 21.1 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA / 1900 / 2100, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4, 3,5mm jack za slušalice
- Windows Phone 8 OS (nadogradiv na Amber)

Plus
Kvalitet izrade
Dvojezgreni procesor
Lepo dizajniran
Izdržljiva baterija
Cenovno pristupačan

Minus
Kamera nema blic
Nema prednju kameru

Kućište i dizajn

Za razliku od kućišta koje drugi proizvođači koriste pri proizvodnji jeftinijih modela, Nokia se ističe time što su im kućišta izrađena od mnogo kvalitetnije plastike. Naime, samo držanje u ruci daje utisak da se radi o čvrstom uređaju i teško da bi neko otkrio da se radi o low budget klasi. Prilično lepog dizajna, kućište dolazi i u više boja, čime Nokia cilja na mlađu populaciju.

Kao i kod top modela, Lumia 520 ima fizički okidač za kameru, i isti raspored fizičkih i kapacitivnih tipki. Time Nokia pokazuje da svima želi da omogući podjednako dobro korisničko iskustvo pri korišćenju telefona. Jedina mana za kućište, ide tome što su ivice previše zaobljene pa telefon lako može da ispadne iz ruke. Na testu koji je trajao nekoliko dana, telefon je zamalo poljubio patos 3 ili 4 puta, što se nikada ranije nije dešavalo. Brzim reakcijama, izbegnuto je padanje, da li je stvar navike ili su previše zaobljene ivice stvarno priblem, moraćete da presudite sami.

Ekran

Lumia 520 ima IPS LCD ekran veličine 4 inča i rezolucije 480x800 px, što mu daje gustoću od 233 ppi (piksela po inču). Samo poređenja radi, Lumia 820 ima AMOLED Nokia Clear Black ekran rezolucije 480x800px, dijagonale 4,3 inča sa gustoćom od 217 ppi. Ipak, primetno Lumia 820 ima dosta bolji ekran od modela 520, što je i logično jer se radi o skupljem modelu. S druge strane, ekran na modelu 520, uopšte nije loš, slobodno se može reći da je bolji od većine jeftinih Android telefona. Što se gledanja pri jakom suncu tiče, Lumia 520 je pozitivno iznenadaila, boje na ekranu se sasvim jasno vide, lako je otkucati poruku ili pozvati nekoga. S obzirom na to da se radi o IPS ekranu, uglovi vidljivosti su takođe dosta dobri. Ekran bi bio još bolji da je u njega, kao u model 820, integrisana Nokia Clear Black tehnologija, ali tako nešto bi sigurno povećalo cenu uređaja.

Memorija i povezivanje

Telefon ima 512 MB RAM memorije, kao i 8 GB memorije za skladištenje podataka (7.2 GB je dostupno). Memoriju je dnodatno moguće proširiti microSD karticama do 64 GB. Što se povezivanja tiče, uređaj se povezuje na 3G: HSPA+ do 21 Mbps mrežu, WiFi, tu je i Bluetooth v4. Test rađen pre nego što je Amber ubdate stigao u Srbiju, i tada nije bilo FM radija. Ukoliko imate ovaj telefon, preuzmite Amber ažuriranje i dobićete funkciju FM radija. Što se povezivanja sa računarom tiče, obavlja se putem USB kabla, i kao i za ostale WP modele, nije potrebna instalacija posebnog menadžera.

Web i multimedija

Pregled web stranicia i multimedijalnih sadržaja je u nivou sa očekivanjima. Što se tiče weba, kod stitnijeg teksta moraćete malo da zumirate kako bi jasnije videli. Sam surf je veoma brz i fluidan, što je uglavnom retko videti na jeftinim telefonima. Što se videa tiče, podržani su tipični formati poput DivX i AVI i rade bez problema. Što se drugih formata tiče, treba napomenuti da neki MKV fajlovi imaju problem sa reprodukcijom zvuka. Muzičke playliste se jednostavno kreiraju. Reprodukcija zvuka na spoljašnjem zvučniku je relativno dobra.

Što se softvera tiče, detaljniji uvid u Windows Phone 8 možete pročitati u recenziji Nokia Lumia 820 modela.

Kamera

Što se kamere tiče, Lumia 520 ima čime da se pohvali. Njena 5 MP kamera pravi dosta dobre slike pri uslovima dobrog osvetljenja, dok je u mraku to dosta lošije. Razlog lošeg kvaliteta je taj što sam uređaj nema blic. Softverski se kamera ne razlikuje od ostalih Lumija, a možete vrlo lako podesiti ISO, trajanje ekspozicije, balans bele...

Pohvala ide dizičkoj tipki za kameru. Što se video snimanja tiče, uređaj snima u 720p kvalitetu, ali zbok jake kompresije, gube se detalji. Bespotrebno je više opisivati kvalitet snimaka kamere, najbolje je da pogledate snimke koji su njom napravljeni.

Test kamere:
- Fotografije (dnevne) - Preuzimanje (zip 19MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - dan, ulica - Pregled i/ili preuzimanje


Baterija

Ono što će mnogi ceniti jeste relativno dugo trajanje baterije. Li-Ion baterija kapaciteta 1430 mAh može da osigura celodnevno korišćenje dok je telefon povezan na mobilnu ili WiFi vezu. Oni koji manje koriste svoje uređaje, uspeće da izvuku 2 pa čak i 3 dana. Naravno sve zavisi od korisnika, i toga koliko se telefon i na šta koristi. Ukoliko bi trebali da poredimo bateriju ovog telefona sa prosekom na drugim uređajima, definitivno je iznad proseka. Dobro optimizovan softver čini da telefon može dugo da se koristi sa jednim punjenjem.

Utisak

Ovaj telefon je best buy. Definitivno. Pruža odličan balans između cene i kvaliteta. Zapravo, na nađem tržištu i nije moguće pronaći bolji telefon za istu cenu. Ukoliko prvi put kupujete pametni telefon, ili sa Android-a želite da pređete na jeftiniji Windows Phone - ovo je rešenje. Zapravo, jedina ozbiljna mana je ta što nema blica. Ukoliko vam to ne smeta, ovo je telefon za vas.

Što se ponude u Telenoru tiče, ovaj telefon dostupan je za jedna dinar i to u čak osam paketa. Treba istaći i posebno jeftinu cenu od 990 dinara, ukoliko se ugovorom obavežete na dve godine, uz pretplatu od 1820 dinara, odnosno paket Prenesi i Surfuj 1000.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
10
  1. Анониман kaže,

    Sjajan telefon, imam ga vec dva meseca i radi kao prvog dana. Preporuka


  2. Анониман kaže,

    Takodje preporucujem telefon. Jos uvek nemam bitnijih zamerki.


  3. Анониман kaže,

    Voleo bih da vidim rezenziju Nokie Lumie 620 na Vasem sajtu! :-)


  4. Mislim da neće biti 620...


  5. Unknown kaže,

    Recenzija za sve pohvale. Telefon je odličan, ja doduše imam NL920. A wp je perfektan ozbiljan os.


  6. Unknown kaže,

    Veruj da je bolji 520 od 620. A recenzija je fantastična. Inače je nl520 najprodavaniji wp.


  7. Анониман kaže,

    sta da radim nece da mi poveze wifi na 520 radio je u poceku odlicno ali sad nece uopste


  8. steffets.32 kaže,

    A recenzija Nokie Lumije 625?


  9. Nismo dobijali na test, ali pokušaću da sredim jedan primerak :)


  10. Анониман kaže,

    Koliko traje baterija ako se skoro uopste ne koristi internet a slusa se dosta muzika?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.