Virusi se preko Wi-Fi mreže šire poput prehlade kod ljudi


Naučnici sa Univerziteta u Liverpoolu uspeli su po prvi put dokazati dokazati da se Wi-Fi mreže mogu inficirati virusima koji se onda šire po gusto naseljenim područijima, baš poput obične prehlade kod ljudi. Saradnici na projektu dizajnirali su napad virusom nazvanim Chameleon.

Nakon pokretanja simuliranog napada na London i Belfast u laboratorijskim uslovima otkriveno je da se on širi vrlo brzo te da može sprečiti svoje otkrivanje. Takođe može identifikovati područija gde Wi-Fi pristupne tačke imaju najslabiju lozinku i enkripciju. Chameleon se ponašao kao obični živi virus koji širi zarazu vatduhom, putovao je Wi-Fi mrežom preko pristupnih tačaka koje povezuju domove i prostore kompanija na Wi-Fi mreže.

Virus Chameleon širio se mnogo brže u gušće naseljenim krajevima, ne utiče na rad pristupnih tački, već samo skuplja podatke o svim korisnicima koji se spajaju na tu tačku. Nakon toga kreće potraga za drugim pristupnim tačkama na koje se može spojiti.

Budući da je prisutan samo na Wi-Fi mreži, trenutni antivirusni programi koji otkrivaju viruse na računaru i na internetu su nemoćni. Osim toga, virus ima sposobnost jednostavnog zaobilaženja pristupnih tački koje su dobro kriptovane prelaskom na neki lakši plen.

Foto

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.