Recenzija: LG G Pro 2


Za početak treba se pohvaliti - mi smo prvi medij u Srbiji koji ima ovaj uređaj i zato sada čitate ovu recenziju. Na početku treba reći da je ovo fenomenalni phablet (jer ipak telefon nije) koji nas je pozitivno oduševio u svakom smislu. Neke stvari koje smo zamerili LG G2 telefonu na ovom uređaju ne postoje, što govori da LG ide u pravom smeru i ispravlja gluposti koje napravio. Konkretno u G2 kućište je slepljeno i nije moguće izvaditi pateriju a memorijske kartice nisu podržane. Te probleme nema G Pro 2, a ima još jedan plus - blago hrapavu zadnju masku vrhunskog kvaliteta (takođe za razliku od sjajnog i klizavog G2). LG G Pro 2 zapravo je naslednik LG Optimus G Pro, koji bar na našim prostorima, nije postigao nikakav bitniji uspeh, tako da ćemo ga porediti sa G2 koji smo imali na testu.

Specifikacija
- IPS+ LCD ekran, rezolucija 1080x1920 px, veličina 5.9 inča (~373 ppi gustoća), Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
- 3 GB RAM memorije
- 16/32 GB interne memorije (proširiva do 64 GB)
- Chipset: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
- CPU: Quad-core 2.26 GHz Krait 400
- GPU: Adreno 330
- Povezivanje: 2G, 3G (HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps), 4G, microUSB v2.0 (SlimPort), USB Host, USB On-the-go, Bluetooth v4, Infrared, NFC
- 13 MP kamera 4208x3120 px (veličina slika), autofokus, optička stabilizacija, panorama, HDR; video - 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, dual-video snimanje, HDR
- 2.1 MP prednja kamera 1080p@30fps
- Baterija kapaciteta 3200 mAh
- Operativni sitem: Android, v4.4.2 (KitKat)

Plus
Vrhunski kvalitet izrade
Odličan ekran
Kamera (snima 60 i 120 fps, 2160p video)
Izmenjiva baterija, proširiva memorija


Minus
Rad jednom rukom je nemoguć
Olovčica bi bila pun pogodak

Kućište i dizajn

Kao i uvek, krećemo od osvrta na kućište, gde u startu moramo reći da smo oduševljeni. Naime, pored toga što jako lepo izgleda, veliki plus je i mogućnost skidanja zadnje maske i jednostavne izmene baterije. Kad smo već ko zadnje maske, moramo izraziti oduševljenje - neko se setio da stavi blago hrapavo kućište koje zbog trenja ima manje šanse da vam ispadne iz ruke. Dok je na drugim telefonima uglavnom sjajno kućite, koje je dosta klizavo i nepraktično - ovde je to drugačije. Primera radi Galaxy Note 3, koji je ovom modelu direktni konkuretn, ima zadnju masku od veštačke kože koja se nama nije dopala, a koja je inače i vrlo nepraktična za upotrebu - koža je dobra za cipelu, ali ne i za telefon. Ovde je maska ipak drugačija, kvalitentnija i deblja, samo skidanje maske je odlično urađeno - primera radi, kod Galaxy S4 plastika je izuzetno tanka i lako lomljiva.



Sa zadnje stranem nalazi se dugme za uključivanje/isključivanje ekrana/uređaja kao i tipke za kontrolu glasnoće zvuka, što je isti prinicip kao i kod modela G2, što znači da će određeno vreme biti potrebno za prilagođavanje. Još jedna zanimljiva stvar - dugme za uključivanje ekrana poplavi kada ga pritisnete.

Sa prednje strane, LG se odlučio da ubaci zanimljiv i prilično lep pattern oko ivice ekrana (posebno se da primetiti iznad i ispod) pa su tako na svetlosti vidljivi mali kvadrati kao kristali, dakle, nije monotono crno kao što smo navikli.

Ono što je jedina mana (svakom phabletu) jeste da je rad jednom rukom gotovo nemoguć, pa je svakodnevno korišćenje dosta otežano. S te strane ergonomija nije baš najbolja, ali držanje telefona u jednoj ruci je i dalje moguće, dok ćete drugom morati da kucate po tastaturi. Jedina mana u odnosu na Galaxy Note jeste što mu fali olivčica. Naravno, mnogo je neće koristiti, ali svakodnevni rad sa ovakvim uređajem bi zaista bio dosta praktičniji uz olovčicu.

Zaključak vezan za kućište - ovo je jedan od retkih skupljih modela na kome je kućište premium kvaliteta, a ne neko jeftino.

Ekran

LG G Pro 2 dolazi sa True IPS+ LCD ekranom Full HD rezolucije (1080p) veličine 5,9 inča, što daje relativno dobru gustoću od 373 ppi. Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 3 zaštitino staklo, a takođe, jedna bitna stvar je i upotrebljiva folija. Naime, ovo je prvi telefon koji smo dobili na test, a koji ima upotrebljivu foliju preko ekrana. Dok svi drugu proizvođači stave foluju sa naštampanim specifikacijama ili svojim logotipom, LG je stavio običnu foliju bez ikakve štampe, što znači da kada kupite telefon - ne morate da je skidate, a to opet znači da ne morate ni da kupujete novu, u potpunosti je upotrebljiva i sigurno kvalitetnija od onih koje bi kupili za nekih 150-500 dinara.

Prikaz boja na ekranu je fenomenalan čak i pri jakoj sunčevoj svetlosti. Boje su dosta realne (što se ne može reći baš svaki put), kontrast je odličan kao i ugao gledanja. LG je izvukao maksimum iz LCD ekrana, što se ne može baš reći za Samsung i njegov AMOLED.

Kao i kod modela G2, ekran reaguje na "kuckanje", tako da ga možete otključati ili zaključati ako dva puta tapnete po njemu.

Gledanje multimedijalnih sadržaja na ovakvom ekranu je pravo uživanje - veliki ekran i visoka rezlucija, skoro kao da ste u bioskopu (ovo za bioskop je šala, naravno).

Povezivanje i multimedija

LG G Pro 2 dolazi sa mogućnošću povezivanja na 2G, 3G i 4G mobilne mreže. Od ostalih načina povezivanja, tu su Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth u verziji 4, NFC, Infrared i USB 2.0, USB Host, USB On-the-go.

Kao jedina mana u odnosu na Galaxy Note 3, što se povezivanja tiče, primetno je da LG G Pro 2 nema USB 3.0 već 2.0 port, što u prevodu znači sporije prebacivanje podataka.

Zvučnik je dobrog kvaliteta, ali slušalice (poznate sa G2 modela) su još bolje za muziku i gledanje videa. Od mogućnosti za preprodukciju videa, podržani su svi biniji kodeci, među kojima su AVI, MP4, MKV i MOV.

Hardver i softver

Sa hardverske strane, ovo je trenutno jedan od najjačih uređaja. Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 800 četvrtojezgreni procesot na taktu od 2.26 GHz i Krait 400 jezgrom. Za grafiku zadužen je Adreno 330. Multitasking izvodi se zahvaljujući 3GB RAM memorije a za skladištenje dostupno je 16 ili 32 GB (zavisno od modela) i moguće je proširiti micro SD memorijskim karticama do 64 GB. Ovakav hardver pokrenuće najzahtevnije igrice i aplikacije brzo i bez ikakvog problema. Pregled 2160p video snimaka napravljenih ovim telefonom je bez ikakvog kočenja ili zastajkivanja, vrlo glatko i bez bagova, što je jasan pokazatelj jačine hardvera.

Sa softverske strane, uređaj pokreće poslednja verzija Android-a 4.4.2 KitKat, koju je LG dodatno ulepšao sa svojim Optimus korisničkim interfejsom. Ovaj model je prvi u koji je LG ubacio "Mini View" opciju, koja omogućava da se ekran bukvano smanji na prozor od 3,4 inča (moguće povećati do 4,7) i taj prozor možete pomeriti levo ili desno, a sve to služi kako bi se omoogućilo lakše korišćenje i kucanje jednom rukom.

Takođe dostupna je i mogućnost Multi ekrana, odnosno da na jednom ekranu imate više prozora, pa tako dok čiate jedan sajt možete ubaciti u manji prozor i neki drugi. Prozoru koji tako "lebdi" može da se podesi i transparencija.

Što se toga tiče, LG se definitivno ugledao na Samsung i njihv Note 3.

Kamera

LG je kao i na G2, uacio dobru kameru, dakle ne baš odličnu, ali dosta dobru. Ono što je unapređenje u odnosu na G2 je mogućnost snimanja videa 2160 rezolucije pri 30fps, 1080p rezolucije pri 60fps i 720p rezolucije pri 120fps. Fotografije pri uslivima dobrog osvetljenja su odlične, kao i po mraku ali samo bižih objekata. To znači da fotografisanje objekata u daljini neće biti baš najbolje. Omogućeno je i dual video snimanje, pauziranje prilikom snimanja videa i HDR. Nisu se mnogo razbacivali megapikselima, pa je ostalo na 13, dok prednja kamera ima 2.1 MP i 1080p snimanje pri 30 fps.

Softverski, dosta je sličan modelu G2, takoreći isti. Dostupni su svi modeli snimanja, od brzog do ulepšavanja.

Snimke kamere možete pogledati na ovom linku

Baterija

LG je u Pro 2 ubacio izmenjivu 3200 mAh bateriju koja će osigurati autonomiju od dva dana uz umereno korišćenje. Ukoliko manje koristitie telefon, možete izvući do tri dana, što je za ovako jak telefon i više nego odličan rezultat.

Kao i uvek, nema pravila, sve zavisi od korisnika do korisnika, ali svi koji umereno koriste svoje uređaje neće imati problema. Generalno, mi smo bili prezadovoljni tranjanjem baterije.

Utisak

Retko kada priznajemo da nas je neki Android uređaj oduševio, ali sada stvarno moramo. Od fenomenalnog kućišta, preko jakog hardvera do dobro optimizovanog softvera i baterije koja je iznad proseka.

Ukoliko ste razmišljali da vaš sledeći uređaj bude phablet, možda je ovaj uređaj rešenje. Pored toga, sa ovim uređajem, sigurno nećete morati da birinete da će zastariti, jer u sledećih godinu ipo - dve, ovaj uređaj će sigurno moći da pokrene sve aplikacije, sa kamerom ćete sigurno biti zadovoljni, a jedino što je upitno (kao i kod svakog Android-a) je softverska podrška.

Ako je ovo uređaj koji želite, možete ga pronaći u internet prodavnici MobilniShop za 507 evra za 16 GB ili 519 evra za model sa 32 GB memorije (cene u trenutku objave recenzije), a uređaj će na vašu adresu stići za 48h.

Uređaj ustupio: MobilniShop

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Sjajan telefon sada jos samo malo da mu padne cena ;)


  2. Анониман kaže,

    vrhunski hardver, ali meni smeta toliko veliki ekran, samo da je malo manji bilo bi bolje


  3. Анониман kaže,

    hoće li biti kod operatera ovaj telefon?


  4. Mislim da neće biti u skorije vreme kod operatera...


  5. Анониман kaže,

    Lumia 1520 im je svima tata..😃


  6. Unknown kaže,

    da li postoji ovaj model sa antenicom ya tv,ili je u pitanju kinez?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.