Recenzija: LG Optimus L9 II


Postoji velika mogućnost da za ovaj telefon niste ni čuli - a zašto? Verovatno tato što ga niste ni primećivali u masi dugih modela, a za to je kriv upravo LG koji je napravio dobar telefon i onda je odlučio da ne uloži bukvalno ništa u njegov marketing. Jasno je da se ovde radi o dobrom uređaju, koji je pao u senku upravo zbog izostanka dobre reklame, ali i zbog toga što je njegov prethodnik L9 iz sada već daleke 2012-e odine još uvek dosta popularan i dobro se prodaje.

Naslednik tog popularnog modela je sada još bolji, dobio je ekran bolje rezolucije, bolju kameru i jači procesor.

Specifikacija
- 4.7 inčni True HD-IPS LCD ekran, rezolucije 720 x 1280, ~312 ppi gustoća
- Chipset: Qualcomm MSM8230 Snapdragon 400
- CPU: Dual-core 1.4 GHz Krait
- GPU: Adreno 305
- 1 GB RAM-a
- Povezivanje: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot; Bluetooth v4.0, NFC, Infrared, USB 2.0, FM radio
- 8 MP, veličina fotografija: 3264 x 2448 piksela, video: 1080p@30fps, prednja kamera: 1.3 MP
- 2150 mAh baterija
- Operativni sistem: Android OS v4.1.2 (Jelly Bean)

Plus
- Kamera dobrog kvaliteta
- Izdržljiva baterija
- Dobar ekran
- Dobro optimizovan softver

Minus
- Previše plastičan
- LG je nezainteresovan, pitanje da li će dobiti KitKat

Dizajn i kućište

LG Optimus L9 II dolazi sa kućištem za koje se slobodno može reći da je previše plastično, što mu je veliki minus. LG od je bukvalno istu plastiku koristio za prethodnika i za ovaj model, i isto tako istu plastiku za jeftinije modele polut L7. Jedna od zamerki zbog plastike je što je zadnja maska magnet za otiske prstiju i prljavštinu. Takođe, plastika je izuzetno glatka i klizava, pa telefon vrlo jednostavno može da isklizne iz ruke. Što se izgleda tiče, sam uređaj ima vrlo jednostavan i dopadljiv izgled, bez previše filozofiranja i nepotrebnih sitnica. Uređaj lepo leži u ruci, dakle ergonomija je dosta dobra, a plus je i mala masa od tek 120 grama.

Jedan veliki plus ide za mogućnost skidanja zadnje maske, što konkretno znači da se baterija vrlo lako može zameniti, a to u poslednje vreme nije čest slučaj.

Zaključak za kućište - vrlo jednostavno, elegantno i lepo, ali s druge stane ipak previše plastično.

Ekran

Za razliku od od prethodnika koji nije imao, L9 II ima HD erkan rezolucije 720x1280 px. S obzirom da se radi o uređaju koji spada u srednju klasu, ovo je odlično. Radi se o IPS LCD ekranu veličine 4,7 inča, gde je gustoća piksela približno 312 ppi. Ekran je stvarno odličan, boje su dosta žive i prikaz je vrlo lep. Ukoliko mislite da je 720p slaba rezolucija - razmislite još jednom, nema šanse da golim okom vidite piksel, a takođe, male su šanse da vidite neku razliku između njegovoh HD i nekog Full HD ekrana.

Kao jedinu manu moramo istaći relativno loš prikaz na direktnoj sunčevoj svetlosti. Naravno, povećavanjem svetline ekrana delimično se problem može rešiti, ali to znači i veću potrošnju baterije. Ipak, napomenuti da nije mnogo loše, uspećete da pošaljete poruku ili da otkucate broj telefona bez problema, ali pregled fotografija ili video snimaka viće nezgodan zbog lošijeg kontrasta.
Još jedna napomena - preko ekrana nema zaštitnog stakla pa vodite računa gde ostavljate telefon, a razmislite i o foliji.

Hardver i softver

LG Optimus L9 II pokreće Qualcomm MSM8230 Snapdragon 400 dvojezgreni 1.4 GHz Krait procesor. Za grafiku zadužen je Adreno 305, a uređaj dolazi sa 1 GB RAM memorije, što je za svakodnevni rad sasvim dovoljno. Hardver je dovoljno dobar da pokrene većinu danas popularnih igrica i aplikacija. Ukoliko ovaj telefon kupujete zbog igrica i društvenih mreža, svakako nećete pogrešiti.

Što se interne memorije tiče ona iznosi tek 8 GB, ali zbog sistema i ostalih predinstliranih komponenti, korisniku je dostupno tek nešto više od 4 GB. U pomoć dolaze memorijske kartice sa, kojima je moguće proširiti memoriju za do 32 GB.

Softver je dosta dobro optimiovan, kretanje kroz menije i prozore je dosta fluidno, kao i multitasking. Interfejs je lep i dopadljiv, a operativni sistem koji sve pokreće je Android u verziji 4.1.2 Jelly Bean. S obzirom na opštu nezainteresovanost proizvođača po pitanju marketinga ovog uređaja, sumnjamo da će dobiti KitKat, ali ostaje nam da se nadamo. Svakako, verujemo udevelopere sa XDA, ukoliko LG već bude toliko nezainteresovan.

Povezivanje i multimedija

Povezivanje se na vrši se preko 2G i 3G mreža, dakle 4G (koji kod nas nije ni dostupan) je izostao, što je i uobičajeno za uređaje iz srednjeg cenovnog ranga. Dakle, brzina mobilnog inerneta svodi se na HSDPA do 42 Mbps i HSUPA do 5.76 Mbps, tu je i Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA i mogućnost deljenja interneta preko Wi-Fi hotspota.

Za povezivanje sa drugim uređajem tu je Bluetooth u verziji 4.0, infrared, a zanimljivo, uređaj poseduje i NFC. Još jedan plus (u poslednje vreme ga proivođači iz nekog razloga izbaciju) je i FM radio sa RDS tehnologijom.

Povezivanje sa računarom odvija se preko microUSB-a verzije 2.0, a za slušalice ili eksterne zvučnike tu je 3,5 mm audio jack.

Pregled multimedijijalnih sadržaja je dosta dobar, a podržani su svi bitniji kodeci. Nije bilo problema sa pokretanjem Full HD sadržaja, nije bilo ni seckanja i kočenja. Zvuk je dobar, ali može da bude i bolji, mada je standarnan za klasu kojoj pripada.

Kamera

Fotografije napravljene po danu su dosta dobrog kvaliteta, ali primetno je da im fali malo kontrasta. Što se onih noćnih tiče, zanimljivo je da su one takođe odlične kada se slikaju prednmeti u blizini. Kada se slika u daljunu, tu su fotografije već nešto lošijeg kvaliteta, ali u skladu sa očekivanjima. Najveća veličina fotografija koju je moguće napraviti je 3264 x 2448 piksela, a video, koji je takođe dosta dobrog kvaliteta snima se u Full HD rezoluciji - 1080p pri 30 fps. Zadnjoj 8 MP kameri dodat je i LED blic, a prednja kamera ima rezoluciju od 1,3 MP - dovoljnu za povremene video pozive, ali ne i za kvalitetne "selfije".

Zaista nemamo negativnih komentara po pitanju kamere, s obzirom da je iznad proseka za srednju kategodiju kojoj telefon pripada. Slike su čiste i ošte, retko koja bude zrnasta i mutna. Kako bi tvrdnje i dokazali, najbolje je da pogledate demo fotografije i video snimke koji su napravljeni ovim uređajem.

>> Foto i video snimljeni uređajem

Baterija

LG je u ovaj model odlučio da ugradi bateriju od 2150 mAh, što je gledajući specifikaciju, sasvim dovoljno. Njihova pretpostavka da će to biti dobro, odlično se pokazala i u praksi. Naš zaključak je da je ovaj uređaj defitinitno najbolji iz srednje klase ako se gleda po trajanju baterije. Proizvođač deklariše do 480 sati na 3G vezi što je više od onoga u praksi, ali generalno smo oduševljeni trajenjem baterije od dva dana uz umereno korišćenje (igrice, internet, sinhronizacija inboxa i prognoze..). S druge strane, kod aktivnog korišćenja, baterija će izdržati nešto manje od 6 sati, što je odličan rezultat. Proizvođač za vreme razgovora deklariše sledeće - 7 h 40 min (2G) ili 10 h 50 min (3G), opet verovatno previše optimistično, ali možda i izvodljivo (to nismo probali). Sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni trajanjem baterije, a ukoliko neko od čitalaca ima uređaj i misli drugačije, neka se javi u komentarima.

Utisak

Gledajući specifikaciju koja je odlična, i to da telefon zaista jako dobro radi, možemo da kažemo samo jedno - ukoliko želite dobar telefon a niste spremni da izdvojite mnogo novca LG Optimus L9 II je odlično rešenje. Naravno, sitne mane postoje, ali ovo je uređaj iz srednje klase, ne preskupi top model tako da opraštamo. Vratimo se na početak priče - ovo nije razvikani i dosta izreklamirani uređaj, već kvalitetan i dostupan za relativno male pare. Ukoliko kupujete telefon i ciljate na srednju klasu - ovo je pun pogodak. Nadajmo se samo da će LG pustiti KitKat u dogledno vreme...

Ako je baš ovaj uređaj ono što vam je potrebno, možete ga pronaći u Telenorovoj ponudi već za jedan dinar uz paket Prenesi i Surfuj XXL. Detaljniju ponudu možete pogledati ovde, a saznali smo i da je dosta tražen, pa požirite da ugrabite što pre.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    vrh telefon, imam ga vec mesec dana


  2. anonimno kaže,

    Imam problem sa ovim mobitolom, poruke mi ne dolaze. Gledala sam u postavkama i sve je u redu. Zna li neko slučajno u čemu je problem?


  3. Анониман kaže,

    Extra mob..predobar


  4. Анониман kaže,

    U trenutku pisanja recenzije već su se mogle naći informacije na netu da se planira KitKat za ovaj i još neke modele


  5. Анониман kaže,

    Pikseli se ne vide na ekranu jednom sam ga koristio i nije uopste glomazan taman kako treba


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.