Da li ste znali da se u utorak internet pokvario?


Možda to niste primetili, ali u utorak, 12 avgusta, Internet se pokvario. Ne, ne radi se o šali, prekjuče su nastali problemi na Internet routerima zbog dobro poznatog, ali ne i rešenog problema: IPv4 routing tabele mogu sadržiti maksimalno 512K (512.000) BGP zapisa. BGP ili Border Gateway Protocol je protokol koji se koristi za prenos informacija o routing informacijama i dostupnosti između uređaja na Internetu.

Tako se prekjuče desilo da je broj BGP zapisa prešao 512K i zbog toga su se pojavile brojne smetnje u Internet saobraćaju. Tako je LastPass servis bio nedostupan duže vreme, neki Office365 korisnici nisu mogli doći do svojih podataka, a jedan od većih kanadskih ISP-ova je imao problema sa routiranjem saobraćaja svojih korisnika. Iako ništa zvanično nije potvrđeno, pretpostavlja se da su svi ovi kao i brojni drugi lokalni problemi uzrokovani 512K bugom.

512K Day je donekle povezan sa nedostatakom IPv4 adresa ali se srećom prilično lako ispravlja. Naime, Cisco i ostali proizvođači velikih routera su vrednost 512K ostavili kao defaultnu, pošto nisu smatrali da će doći do prekoračenja. Dovoljno je promeniti firmware routera sa novom vrednošću i problem nestaje. Naravno, nije baš lako zamijeniti firmware na routerima koji pokreću Internet, ali je to sasvim izvodljivi zadatak. Zašto to do sada nije već urađeno nikome nije jasno, a velike organizacije koje se bave Internetom krivici prebacju jedni na druge.

Dakle, dok network admini ne poprave situaciju očekujte probleme u Internet saobraćaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
11
  1. Анониман kaže,

    Zadnja 3 dana sam primetio da je net uspore. Nema sta nisam pokusao ali ovo nisam uopste pomislio da moze da bude razlog. Imam ruter TP-Link TL-WR541G 54Mbps pa bih zamolio ako mozete da objasnite kako se menja firmware na ruteru sa novom vrednoscu BGP-a. Hvala unapred.


  2. Tvoj provajder je u obavezi da ti pomogne tako da pozovi i traži rešenje :)
    I meni je pre neki dan usporio, zvao sam ih i problem je rešen.


  3. Анониман kaže,

    Zahvaljujem. Nisam znao da tako ide. Zovem ih. ;)


  4. Анониман kaže,

    Nisu mi jasni ovi iz radijus vektora nikako. Zvao sam ih i pitao jesu li upuceni u problem, i rekli mi da nisu culi za taj problem 512K i jedino sto su mi u internet podrsci savetovali je da se javim korisnickom servisu i zakazem zamenu modema. Kao ovaj motorola modem, koji koristim od pre 11 godina, kad sam kod njih sklopio ugovor, je prestar i dace mi novi modem. Sta mislite, jel moguce da nisu culi nista o tome, ili me zavlace? Evo cetvrti dan da mi je net extra spor i jedva otvorih itvesti da napisem odgovor.


  5. Анониман kaže,

    Evo dobio Ciscov modem i za 20% je bolje ali nista spektakularno. Moram sutra da ih zovem i pitam sta jos moze da se sredi. Upload mi je i dalje na jedva 50 kbit/s a stranice otvaram sa velikom zadrskom. Cak jahu i gugl cekam po minut skoro.


  6. Анониман kaže,

    Molio bih Bojane da mi kazete sta su vama provajderi rekli da treba da uradite da bi sredili problem. Hvala unapred.


  7. Pa ništa posebno, resetovao sam ruter i promenio pristup sa Verat na Beotel (pošto su sada ista firma) i sve je proradilo... posle sam vratio na Verat i tako je radilo... eto :)


  8. Анониман kaže,

    Zahvaljujem. Meni jedino sto su savetovali je da prijavim sad nocu podrsci ako mi opet ne radi net,sto sam i uradio,i sad ce kazu od ujutro pratiti modem da vide sta se desava. Ja imam inace modem Cisco sad i izmedju kompa i modema "ubacen" ruter tp-link da bih imao wifi po kuci. Resetovao i modem i ruter jedno trilion puta i nista. Juce mi kaze,otkacite ruter i prikacite se direktno na modem,i na speedtestu bilo ok preko dana ali opet nocu nema neta pa nema. Evo opet cekah satima bukvalno da otvorim ikako nesto net i da napisem odgovor. Poblesavio sam skroz. Nece da kazu nijednu informaciju cak i ako je znaju,sto posto. A mora da nesto znaju.


  9. Анониман kaže,

    Sinoc prijavio,jutros u 7h,cim su dosli na posao,prijavio da prvi put realno vide da nista ne otvara i tek su sad videli da "paketi" ne prolaze i to sto su odradili je popravilo situaciju. Sad je sve u redu. Sta su odradili ne znam,jedino sto rece tehnicar,moram da sacekam ostale jer nemam alat ovde kod sebe. I za pola sata kad su izgleda dosli,sve je u redu. I ovom trecem tehnicaru pricam istu pricu,i kaze ne verujem da ce taj globalni problem kod nas praviti problem.


  10. Анониман kaže,

    Evo opet da kazem da je u 19h nestao net, i sad su me stavili na neko posmatranje na 24 sata da vide ponasanje signala,modema itd, itd. Imam osecaj da od 7-19h imam normalan net a nocu od 19-7h ujutro blokiran. Ne prolaze izgleda ti "paketi" i extra se uspori. Bas cu da ih pitam sutra da nisu neko daylight namestanje slucajno stiklirali.


  11. Анониман kaže,

    Evo da javim sta se desavalo od ponedeljka, kad mi je isteklo u stvari 48 sati pracenja modema. Podsetio sam ih u ponedeljak na moj slucaj i rekose, okej, prosledjeno je tehnicarima da ispitaju rezultate, i posto nista ne javljaju, ja zaovem u ponedeljak uvece i rekose da mi majstori dolaze ujutro da pogledaju situaciju u stanu. Dodjose, i nastupise malo prepotentno, kao da je kod mene zbog starih konektora i spojnica vez nestabilna. Zamenise i opet u 19h javlja cale da je ista situacija. Odmah zovem majstora sad, koji je bio kod mene, prijavim da nista nije pomoglo sto su stavili nove konektore itd, i on je odmah pozvao kolege i javlja za 15-ak minuta da su sad ispratili vezu konkretno tog minuta i primetise da ja imam vezu ali da mi je negde nesto gusi. Kaze, na cvoristu u mojoj zgradi gde se nalazi bas cvoriste za 350-400 modema za okolne korisnike, je problem, jer neko od njih je postavio neki pojacivac koji pravi smetnje i gusi meni vezu. Kako bas samo meni, nije mi jasno, al' hajde, neka bude tako. I morace da ispitaju prvo u kojoj je zgradi taj korisnik ( jer to ne mora da bude uopste neko ko je blizu mog stana ), i onda u toj zgradi da nadju bas konkretnog korisnika koji je ugradio taj neki pojacivac. Danas u sredu me zovu oko 14h i pitaju jel u redu veza, kazem jeste, ali da je meni preko dana uvek i bila veza ok, i da sad to nista ne znaci, pa da sacekamo 19h. Kaze ok, javite ako bude problema. Posto danas nisam radio, primetim da je vec u 17h veza pocela da prekida, i bukvalno kao i maltene 9-10 prethodnih noci, jedva otvaram i obicnu gugl stranicu. Javim i centru i licno majstoru opet da je pocelo i rekose da ce uraditi nesto. I oko 21h prestade mi net i TV na jedno 3 minuta, dodje signal posle, i od tad je net ok. Modem ciscov u stvari sad umesto da pokazuje 4 zelene lampice, kao obicno, drugu lampicu za download prikazuje kao narandzastu. Ali net radi i na speedtestu je sve ok. Sta su uradili i da li ce ovo da traje, ne znam, videcemo. Mozda nekom pomogne, pa mi je bas zato i stalo da ispricam slucaj do detalja, a mozda se neko isto javi sa slicnom situacijom. Ne zamerite zbog dugog pisanja. ;)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.