Predstavljeni iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch


Apple je na upravo završenom eventu predsatvio iPhone 6 smartphone i iPhone 6 Plus, Apple Pay uslugu i Apple Watch pametni sat.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus

Novi iPhone uređaji dolaze sa novim Retina HD ekranom, a pozadina im je od aluminijuma. iPhone 6 je 4,7-inčni, a iPhone 6 Plus 5,5-inčni. Rezolucija iPhonea 6 je 1920x1080 piksela, što rezultuje gustoćom piksela od 401 ppi. iPhone 6 je debeo 6,9 mm, a iPhone 6 Plus 7,1 mm.



Urešaji dolaze sa novim Apple-ovim procesorom A8 koji je 13% manji od A7 i koji nudi 25% bolje performanse. 50 puta je brži od procesora kojeg je imao prvi iPhone. Energetska efikasnost procesora A8 je 50% bolja nego na prethodnoj generaciji procesora. Grafičke performanse su mu 84 puta bolje nego one na prvom iPhone-u.



Kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela, True Tone blic i f/2.2 blendu. Podržana je Focus Pixel tehnologija pomicanja sočiva unutar objektiva, pa je omogućen i fazni autofokus. Panoramski način rada snima fotke rezolucije 43 megapiksela. Optičku stabilizaciju slike ima samo veći model, iPhone 6 Plus.



Selfie-kamera (prednja) prima 81% više svetlosti nego na prethodnom iPhone-u, a podržava i rapidni okidač.



Baterija na iPhone-u 6 izdržaće 14 sati razgovora preko 3G mreže. Na "Plusu" 24 sata. Na iPhone-u 6 baterija na stand-by načinu rada traje 10 dana, a na većem modelu 16 dana. Video reporukcije na manjem modelu može se s jednim punjenjem baterije uživati 11 sati, a na većem 14 sati.





Tu je i koprocesor M8, senzor za procenu udaljenosti, pa i podizanja, kao i barometar. Telefoni radi na 20 različitih LTE frekvencija, dakle kompatibilni su s LTE mrežama preko 200 mobilnih operatera širom sveta. iOS 8 će biti dostupan od 17. septembra, za sve koji poseduju iPhone 4S/5/5c/5S, iPod 5-e generacije, iPad 2/Retina/Air/Mini/Mini retina.





iPhone 6 će dolaziti sa 16, 64 i 128 GB memorije za skladištenje. Cena, uz dvogodišnji ugovor je u SAD-u za te tri verzije 199, 299 i 399 dolara. Moćiće da se kupi od 19. septembra u nekoliko zemalja, a do kraja godine će biti dostupan u ukupno 115 zemalja. Cena iPhone-a 6 Plus je za 100 dolara veća za istu količinu memorije za skladištenje.



Na "Plus-u" dvostruki dodir Touch ID-ja rezultuje smanjivanjem prikaza u donji deo ekrana kako bi bio nadohvat prstiju. Ponovni "dvoklik" jedinog dugmeta na frontalnoj strani "Plus-a" vraća prikaz u full-screen. Slično tome, iPhone 6 Plus se može koristiti i u landscape položaju, sa softverom prilagođenim većim ekranima na način na koji je prilagođen na iPad-u.





Telefoni podržavaju Apple Pay, novi Apple-ov sistem mobilnog plaćanja. Koristi se prislanjanjem prsta na Touch ID dugme. Sve funkcionira korišćenjem NFC tehnologije. Za sada je Apple Pay podržan u SAD-u za vlasnike Amex, Mastercard ili Visa kartice, u saradnji sa 220.000 prodajnih mesta.



Apple Watch

Apple Watch je zamišljen kao sat koji je ujedno i uređaj za fitness i praćenje zdravlja. Interfejs Watch-a nije napravljen kao smanjeni iPhone i ne podržava, primera radi, pinch-to-zoom. Ima safirno staklo. Dugme s desne strane sata, koje je četvrtasto, zove se Digital Crown. Služi kao svojevrsno Home dugme, ali i za zumiranje prikaza na ekranu sata. Ispod njega je još jedno, manje izbočeno dugme koje aktivira listu kontakata.



Ekran Watcha razlikuje dodir i pritisak. Radi se o zakrivljenom Retina ekranu. Sat dolazi s posve novim SoC-om nazvanim S1. Ima čitač pulsa, žiroskop, akcelerometar... Biće dostupan sa šest različitih remena i mehanizmom koji omogućava njihovu zamenu. Remenje je kožno, metalno, plastično... Kućište može biti od alumijuma, nerđajućeg čelika, pa čak i 18-karatnog zlata (tada uređaj se zove Apple Watch Edition).



S Watch-om je neophodno koristiti i iPhone. Korisnički interfejs je takav da je sat zamišljen kao "centar svemira", a zumiranjem se ulazi u razna "susedstva" s aplikacijama. Dolazi sa sličnim setom aplikacija kao i iPhone (weather, meetings, stocks, world time, music player, pa i photos...).

Cena sata počinje od 349 dolara! Radiće s iPhone-ovima od "petice" i novijima, a biće dostupan početkom 2015. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    cena je sitnica...
    na stranu to, vrlo lep uređaj


  2. Samo pitam kaže,

    A ček, ona dostupnost u Srbiji se ne spominje?


  3. Анониман kaže,

    @Samo pitam
    izgleda da će to još neko vreme ostati nepoznanica


  4. Анониман kaže,

    Sat je dosta lep, ovaj zeleni


  5. Predrag kaže,

    jel Samsung već sprema kopiju novog ajfona?


  6. Анониман kaže,

    ovaj plus je extra, želim gaaaa


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.