Apple predstavio iPad Air 2 i iPad Mini 3


Kao što je i bilo očekivano, Apple je na večerašnjoj konferenciji predstavio dva nova modela tableta - iPad Air 2 i iPad mini 3, koji zapravo ne donose neke bitne promene, ali u ovoj kompaniji sigurno mogu očekivati veliku potražnju za ovim uređajima i milione prodatih primeraka.

Apple je još juče "slučajno" objavio neke informacije o ovim uređajima, a danas su ih samo službeno potvrdili. Za prošlogodišnji model iPad-a Air Tim Cook rekao je kako je to najbolji i najtanji tablet na svetu, a njegov naslednik čak je 18 posto tanji (samo 6,1 mm) - ako spojite dva iPad-a Air 2, oni će i dalje biti tanji od prvog modela iPad-a.

Ekran je izrađen u IPS LCD tehnologiji i još uvek ima istu 9,7 dijagonalu, a presvučen je antireflektivnim slojem koji smanjuje odsjaj za 56%.

Pored toga što je tanji, iPad Air 2 dolazi sa novim i dosta bržim (40 %) A8X procesorom, dok je grafika čak 180 puta brža u odnosu na prvi model iPad-a predstavljen 2010., a usprkos brzom procesoru i grafici, baterija ovog modela može izdržati deset sati rada. Tokom konferencije ekipa iz Apple-a posebnu je pažnju posvetila je iSight kameri koja dolazi sa novim senzorom od 8MP sa f/2.4 otvorom blende koji snima još bolje fotografije i 1080p HD video zapise.

Takođe je poboljšana i Facetime kamera, a verovatno najveća novost koju donosi ovaj model jeste Touch ID senzor koji je prvi put predstavljen u iPhone-u 5S i s kojim će korisnici moći otključavati tablet i plaćati putem Applea Pay-a jednim dodirom prsta po Home dugmetu. Biće dostupna LTE i Wi-Fi only verzija, sa 16, 64 i 128 GB interne memorije. Početna cena novog modela iPad-a Air iznosi 499 dolara za model kapaciteta 16GB, a u prodaji ostaje i prvi model iPad-a Air čija će početna cena iznositi 399 dolara.



Touch ID senzor predstavljen je i u novom modelu manjeg tableta - zanimljivo je da Apple iPad-u mini 3 nije posvetio previše pažnje na ovoj konferenciji pa će se ovaj model sa 7,9 inčnim ekranom Retina rezolucije od 2048x1536 tačaka i 5 MP kamerom koja snima 1080p prodavati po ceni od 399 dolara. Uređaj dolazi u WiFi i LTE varijantama, a može se birati i između 16, 64 i 128 GB modela.

U prodaji ostaju i ostali modeli iPad-a mini – cena modela mini 2 tako sada iznosi 299 dolara, a u prodaji ostaje i prvi model iPad-a mini kojem je cena pala na samo 249 dolara. Nove modele iPad-a korisnici će moći naručiti već sutra, a u prodaji će se pojaviti krajem sledeće nedelje.

Stiže iOS 8.1
Apple je najavio i prvu veću nadogradnju iOS-a 8. iOS 8.1 donosi podršku za Apple Pay sistem mobilnog plaćanja, ali i neke novosti kod multimedije.

Tako se na iOS vraća Camera roll, a stiže i integracija sa iCloud Photo bibliotekom koja će omogućiti sinhronizaciju svih vaših fotografija i video sadržaja na svim iOS uređajima.

Continuity će omogućiti nastavak pisanja SMS poruka i preuzimanje poziva na drugom Apple-ovom uređaju, iOS ili Mac OS X Yosemite.

iOS 8.1 će za preuzimanje i instalaciju biti dostupan u ponedeljak, isto kao i novi OS X Yosemite.

Apple Pay startuje u ponedeljak
Tim Cook je objavio da će nova usluga mobilnog plaćanja Apple Pay, temeljena na NFC sistemu, s radom u SAD krenuti u ponedeljak u saradnji sa većim bankama i kartičakrskim kućama.

Do kraja godine ili početkom sledeće, očekuje da će uskuga krenuti sa radom širom sveta u saradnji s oko 500 banaka. Ostali detalji o usluzi još uvek nisu poznati, ali očekujemo da će puno toga biti jasnije kad usluga krene s radom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Petar kaže,

    Malo su prestali sa inovacijama, ali će ovi novi tableti svakako biti hit.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.